Kevésbé húzott májusban a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényforgalma májusban 18,5 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, kétszeres árfolyamértéken számolva 607,51 milliárd forintot tett ki - közölte a BÉT szerdán a brókercégek jelentései alapján készült összesítésében.

Az állampapírok forgalma ugyanakkor jelentősen emelkedett, így a tőzsde azonnali forgalma összességében 16,5 százalékkal csökkent, 703,25 milliárd forint volt májusban. A határidős piaci forgalom szintén csökkent áprilishoz képest.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva ugyanakkor bővült a tőzsde forgalma: a részvénypiaci adásvétel csaknem 10 százalékkal, az azonnali összforgalom 14 százalékkal volt magasabb az idén májusban, mint tavaly ilyenkor.

Az államkötvények és kincstárjegyek forgalma az idén májusban csaknem két és félszerese volt az áprilisinak, megközelítette a 42 milliárd forintot.

A jelzáloglevelek és vállalati kötvények adásvétele harmadával csökkent, 53,58 milliárd forint volt májusban.

A befektetési és kárpótlási jegyek forgalma 9,5 százalékkal 183,1 millió forintra emelkedett.

Májusban a részvénypiacon a brókercégek közül az Erste Bank Befektetési Rt. érte el a legnagyobb forgalmat – ugyanúgy, mint áprilisban – a társaság 154 milliárd forintot meghaladó értékű üzletet kötött. A második és harmadik helyen a K and H Equities Rt. és a Concorde Értékpapír Rt. áll – a sorrend itt sem változott az előző hónaphoz képest – forgalmuk 88,6 milliárd, illetve 84,2 milliárd forint volt.

A tőzsde határidős piacán a részvények határidős lejárataira 193,41 milliárd forint kétszeres értékben kötöttek üzleteket májusban, a forgalom mintegy 18 százalékkal volt alacsonyabb az áprilisinál. A határidős BUX-forgalom több mint 12 százalékkal csökkent, 99,89 milliárd forintot tett ki.

Címkék: tőzsde