BÉT: kiemelkedő forgalomban erősödött az index

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 229,59 pontos emelkedéssel, 17 137,40 ponton zárt szerdán. A keddi záró értékhez képest ez 1,36 százalékos erősödés.

A forgalom magas volt, meghaladta a 35 milliárd forintot, ebből több mint 24,4 milliárd forintot tett ki az OTP papírok kereskedése.

A vezető részvények kivétel nélkül erősödtek szerdán, a legnagyobb mértékben, több mint 4 százalékkal a Richter részvényei drágultak a keddi záróértékhez képest.

Az MTI által megkérdezett üzletkötők a Richter és az OTP iránti masszív kereslettel indokolták a magas forgalmat és az árfolyamok emelkedését. Nagy Péter, a HVB Bank Rt. üzletkötője emlékeztetett, hogy az OTP-papírok kereskedését egy 13,5 milliárd forintos óriáskötés növelte, ám ezen kívül is jelentős volt az érdeklődés az osztalékszelvénnyel szerdán utoljára forgó papír iránt. Csányi Sándor az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója 2 120 000 OTP törzsrészvényt csoportosított át szerdán – tette hozzá az elemző.

A Richter drágulását az erősödő dollár árfolyammal és a Merryl Linch bejelentésével indokolta, a befektetési bank vételre ajánlotta a gyógyszergyári papírokat, 34 000 forintos céláron. Nagy Péter szerint csütörtökön folytatódhat az optimista hangulat a tőzsdén, valószínűnek tartotta, hogy továbbra is nagy kilengések mellett végül stabilizálódik a piac.

Az OTP árfolyama 80 forinttal 6501 forintra emelkedett, 24,44 milliárd forintos forgalomban. A Mol-részvények záráskor 80 forinttal kerültek többe, mint egy nappal korábban, árfolyamuk 15.485 forintra emelkedett. Az olajipari cég részvényeivel 4,1 milliárd forint értékben kereskedtek.

A Richter részvényei 4,13 százalékos erősödést követően 28 120 forinton zártak, forgalmuk 3,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom papírjai záráskor 805 forinton cseréltek gazdát, 3 forinttal magasabban, mint kedden. Forgalmuk 1,5 milliárd forint volt.

Címkék: tőzsde