Növelheti befolyását az OTP-ben a Bank of New York

Tíz és ötven százalék közötti részesedést szerezhet a Bank of New York az OTP-ben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélye értelmében. Elemzők szerint a lépés technikai jellegű, ugyanakkor egyes vélekedések szerint az OTP az egyik legvonzóbb felvásárlási célpont a régióban.

A The Bank of New York 10 százalékot meghaladó, de 50 százalékot el nem érő mértékű, befolyásoló részesedést szerezhet az OTP Bankban – derül ki a (PSZÁF) május 27-re datált, kedden publikált határozatából.

Az engedélyezés feltételes hatályú, az szükséges hozzá, hogy a befektető a határozat kézhezvételétől számított 90 napon belül hiánytalanul benyújtsa a befolyásoló részesedés megszerzésének engedélyezéséhez szükséges dokumentumokat.

Nincs jelentősége?

A FigyelőNet által megkérdezett elemzők nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a Bank of New York lépésének. A külföldi tulajdonosoknak ugyanis már most közel 80 százalékos a tulajdoni hányaduk (a hivatalos tulajdoni struktúra alapján még magasabb, de információink szerint néhány külföldinek látszó tulajdonos valójában az OTP menedzesmentjéhez közeli off-shore cég), és az amerikai pénzintézet pusztán letétkezelőként képvisel több külföldi intézményi befektetőt.

A Bank of New York neve alatt bejegyzett pakett tehát nem egy kézben összpontosul. Csak akkor van a dolognak jelentősége – teszik hozzá az elemzők -, ha az összes kisebb tulajdonos egy irányba szavaz, erről azonban senkinek sincsen információja.

A dolog mindenesetre olyan szempontból érdekes, hogy éppen a felügyeleti határozatot megelőző napon publikálta az ING londoni irodája azt az elemzését, mely szerint az OTP az Erstével együtt könnyen felvásárlási célponttá válhat.

David Nangle szerint ugyanis a HVB és az Unicredito fúziója bankfelvásárlások sorozatát indíthatja el, amelynek egyik célpontja az OTP lehet.

Az OTP-nél megkeresésünkre egyelőre nem kommentálták az ezzel kapcsolatos hírek egyikét sem.

Címkék: bank