Felborulhat a gyógyszerkassza egyensúlya

Tiltakoznak a gyógyszerészek a nem támogatott gyógyszerek árának felszabadítása miatt. A kormány azt tervezi, hogy megszűnik a több mint hatezer vény nélkül kapható medicina egységára, a patikák dönthetik majd el, mennyiért adják őket – írja a Népszava.

A gyógyszerpiac átfogó és egységes szabályozásának megteremtése a célja a gyógyszerpiaci rendtartásról szóló törvénynek. A Magyar Gyógyszerész Kamara küldött közgyűlése azonban elfogadhatatlannak tartja a tervet. A patikusok szerint ha a parlament elfogadja a javaslatot, akkor a nem támogatott gyógyszerek árának emelkedésével, a támogatott szerek iránti igény növekedésével kell számolni, ami szerintük felboríthatja a gyógyszerkassza ingatag egyensúlyát. A szaktárcánál ugyanakkor úgy látják, hogy a változtatás kedvező lehet a patikáknak és a betegeknek is, mivel a piaci verseny árcsökkenést eredményezhet.

Az Egészségügyi Minisztériumnak három célja van a gyógyszerpiac átfogó és egységes szabályozását jelentő jogszabály megalkotásával. Teljesíti jogharmonizációs kötelezettségét, hiszen az Európai Unió legutóbb tavaly szabályozta egyebek mellett a gyógyszergyártás, a forgalmazás, és reklámozás kérdéseit. Emellett törvényi szintre emelik majd a kormány és a gyógyszergyártók között született tavalyi megállapodás egyes részeit, illetve hosszú távú stratégiát alakítanak ki a gyógyszerpiacon. Egyebek mellett átdolgozzák a patikaszerek forgalomba hozatalának szabályait, változnak a forgalomba hozatali engedély kiadásának feltételei és érvényességi idejük.

Címkék: üzlet