Kedden adózási határidők

Kedden esedékes a társasági adó, az innovációs járulék, valamint a kettős könyvvitel vezetésére kötelezett cégek esetében a szakképzési hozzájárulás különbözetének bevallása, befizetése, ugyanez a befizetési határideje az evának, és ezen a napon kell bevallani és befizetni az evások szakképzési hozzájárulását is.

Az adóévre megállapított társasági adó és osztalékadó kötelezettségről az adóévet követő év május 31-ig kell a bevallást benyújtani.

Az adózóknak az adóévre megállapított társasági adó és a megfizetett adóelőleg különbözetét szintén az adóévet követő év május 31-ig kell befizetniük, illetve a többletbefizetést ettől az időponttól lehet visszaigényelni.

Ha az adott társaság a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmazza, akkor a társasági adó és osztalékadó bevallását, pénzügyi rendezését az adóév utolsó napját követő 150. napig köteles teljesíteni.

Az innovációs járulék esetében a befizetett előleg és a járulék éves nettó összege közötti különbözetet az adóévet követő ötödik hónap utolsó napjáig (amennyiben az üzleti év azonos a naptári évvel, akkor május 31-ig) kell bevallani, befizetni, és a többletbefizetést is ettől az időponttól lehet visszaigényelni.

A szakképzési hozzájárulás esetében a befizetett előleg és az éves nettó kötelezettség különbözetét a tárgyévet követő év második hónap 15. napjáig (a naptári évvel azonos üzleti év esetén február 15-ig) kellett bevallani és megfizetni.

A kettős könyvvitelt vezető cégeknél a fizetendő szakképzési hozzájárulás alapjának az üzleti évet követő év ötödik hónap utolsó napjáig bekövetkezett – az üzleti évről készült bevallásában figyelembe nem vett – változása esetén a szakképzési hozzájárulás különbözetét az üzleti évet követő év ötödik hónap utolsó napjáig (a naptári évvel azonos üzleti év esetén május 31-ig) vallja be és fizeti meg a cég.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) bevallási határideje a számviteli törvény hatálya alá tartozó adózók esetében az adóévet követő év május 31., a többi evás, az egyéni vállalkozók és a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó közkereseti és betéti társaság esetében az adóévet követő év február 15..

Az adóalanyiság évközi megszűnése esetén a bevallást a megszűnést követő 45 napon belül kell benyújtani. Ez az időtartam a számviteli törvény hatálya alá tartozók esetében a megszűnést követő 150 nap.

A szakképzési hozzájárulást az eva hatálya alá tartozó adózók negyedévente állapítják meg, s az egyes negyedévekre megállapított előlegeket az adóévre vonatkozó eva bevallásban vallják be. A szakképzési hozzájárulást az I-III. negyedévre a negyedévet követő hónap 12. napjáig, az adóév utolsó negyedévére megállapított összeget az eva megfizetésére előírt határidőig kell befizetniük.

Címkék: üzlet