Budapestet választotta központjának az Elcoteq

Budapestre helyezi európai tevékenységének központját a finn Elcoteq - tudta meg a Népszabadság Antti Piippótól, a világcég elnökétől és fő tulajdonosától. Az erről szóló hivatalos bejelentést vasárnap Pécsen, a mobiltelefon-gyártó hazai bázisán teszi meg az elnök, illetve Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

Antti Piippo kifejtette: budapesti központjuk feladata a jövőben az európai szintű koordináció lesz. A szervezeti változtatás egyelőre nincs kapcsolatban korábban nyilvánosságra hozott tervükkel, miszerint európai részvénytársaságként fontolgatják a csúcsvezetőség áthelyezését Finnországból más európai centrumokba – tette hozzá.

Az Elcoteq mobiltelefonokat és telefonhálózati eszközöket gyárt oly módon, hogy vevői már szinte csak saját logójukat ragasztják rá. (Hasonló tevékenységet végez Magyarországon az amerikai-szingapúri Flextronics is.)

A társaság jelenleg három kontinensen több mint egy tucat gyárat működtet, és mintegy 20 ezer embert foglalkoztat. A finn tőzsdén is jegyzett magánvállalkozás első negyedéves jelentése szerint árbevételük – 2004 első negyedévéhez képest – 38 százalékkal, 810 millió euróra nőtt. Az árbevétel többségét, 466 millió eurót az európai régió adta, csaknem 30 százalékos bővülést produkálva.

A Pécsen működő gyáregység a csoporton belül az egyik legnagyobb. Az átlagos dolgozói létszám 5 ezer körüli, az árbevétel évente több százmilliárd forint.

Címkék: üzlet