Nemcsak magyarokra vadásznak a német hatóságok

Átfogó munkaügyi ellenőrzés indult Németországban a keleti cégek ellen, a hosszas eljárás miatt már több munkaadó tönkrement. A német munkaügyi hatóságok szerint az illegális munkavállalás ellen lépnek fel.

Tóth Judit a gazdasági minisztérium szóvivője a Népszavának elmondta, hogy egyelőre nem tudják, hány munkaadót és munkavállalót érint a munkaügyi vizsgálat, ezért a napokban a tárca pontos információt kért a német gazdasági minisztertől. Azt azonban biztosan lehet tudni, hogy az átfogó munkaügyi ellenőrzés nem kizárólag a magyar cégek, hanem az összes újonnan csatlakozó ország munkaadói ellen irányul. A vizsgálat célja, hogy kiderüljön melyik cég működik jogszabályellenesen. Tóth Judit elismerte, gondot jelent, hogy a vizsgálódás alatt a cégek tevékenységét korlátozzák, emiatt akár jelentős anyagi veszteséget könyvelhetnek el.

A Népszava információi szerint a munkaerő szabad áramlásával szemben a szolgáltatás szabad áramlását az unió régi tagállamai nem korlátozzák. Ezt a joghézagot próbálják többen kihasználni Németországban legális munkavállalással, feltehetően ellenük igyekeznek a német munkaügyi hatóságok a kelleténél keményebben fellépni.

A német gazdasági és munkaügyi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy nem a magyar cégek, hanem az illegális foglalkoztatás ellen irányult a hatóságok akciója. Steffen Moritz emlékeztetett: április 26-án a német vámigazgatóság nagyszabású razziát hajtott végre olyan cégek ellen, amelyek a gyanú szerint törvényellenes módon foglalkoztattak külföldi munkavállalókat.

Németországban a razziák során letartóztattak öt embert és őrizetbe vettek további kettőt. Moritz úgy tudja, nem mindegyikük magyar állampolgár. Bűnszövetkezetben, foglalkozásszerűen elkövetett munkaerőcsempészettel vádolják őket.

Címkék: üzlet