Akciós lekötések – öttől nyolcig

Akciós bankbetétekkel és pénzpiaci alapokkal járhatunk most a legjobban, ha rövid távon is kamatra vágyunk. Azért ne hagyjuk csőbe húzni magunkat!

Ne törjük fel!

Fontos tudni, hogy a lekötési idő lejárta előtt csak jelentős kamatveszteség árán juthatunk pénzünkhöz, sőt sok helyen a lejárat előtt felmondott betétre egyáltalán nem fizetnek kamatot. Arra is érdemes odafigyelni, hogy ha a lejárat után azonnal nem vesszük fel betétünket, akkor a lejárat és a felvétel közötti időszakban kamatozik-e a pénzünk. Néhány bank automatikusan meghosszabbítja a lekötést, ám ez az akciós ajánlatoknál nem jellemző, miután maga az akció is elég hamar kifut.

Jelenleg nincs egyértelmű trend a tőzsdén, de a hangulat inkább negatív, és egyre több kreativitás szükségeltetik a megfelelő részvények összeválogatásához. A kötvénypiac sem sokkal világosabb: a hazai és nemzetközi elemzőket mind jobban aggasztja a súlyos ikerdeficit és a büdzsén tátongó hatalmas lyuk. Ráadásul a jegybanki kamatvágásoknak is alighanem vége szakadt egy időre, a piac most nagyobb esélyt ad egy hozamemelkedésnek (árcsökkenésnek), mint hozamcsökkenésnek (áremelkedésnek) az állampapírpiacon.

Ilyen helyzetben rövid távon célszerű gondolkozni, és lehetőség szerint biztosra menni. A pénzpiaci instrumentumok (bankbetétek, diszkont kincstárjegyek, pénzpiaci alapok jegyei) a bizonytalanabb befektetési környezetben is meg szokták állni a helyüket, a legkevésbé sínylik meg a kedvezőtlen fordulatokat, és – nem elhanyagolható módon – nem igényelnek hosszú távú elkötelezettséget sem. Ebből kiindulva a FigyelőNet utánajárt, most milyen akciókkal próbálják becsábítani az ügyfeleket a bankok, ki mekkora akciós betétlekötést ajánl.

Nem mindig jobb

Egy biztos: a jegybanki kamatvágások hamar átgyűrűztek a bankbetétekre, és az akciókon is meglátszanak. A május 24-étől 7,25 százalékra csökkentett irányadó kamatnál már alig magasabbak az akciós ajánlatok is, sőt kisebb összegeknél – és nagyobb bankoknál – nem ritka az sem, hogy az akciós lekötés akár 2 százalékponttal is alacsonyabb, alig haladja meg az 5 százalékot. (Persze az inflációnál azért még így is magasabb, tehát van rajta reálhozam.)




Az akciós elnevezés ennek fényében akár megtévesztő is lehet, helyenként ugyanis magasabb (legalább 6-7 százalékos) kamat jár a sima betétlekötések után is. Az akciós ajánlatokat egyébként nem csak a kamattal igyekeznek vonzóvá tenni a bankok, hanem néhány extra juttatással is. Ezek skálája széles: van, ahol egy évig ingyen hitelkártya jár ajándékba, máshol nyereményjátékban vesznek részt az ügyfelek kiállítás-jegy, wellness-hétvége vagy kétszemélyes repülőjegy (fapados) reményében.

Az akciók az utóbbi időben a befektetési alapokra is kiterjednek: a Raiffeisen Bankcsoport például pillanatnyilag nem a banki lekötést, hanem bármelyik befektetési alapjának jegyeit népszerűsíti, a Budapest Bank pedig előírja, hogy a minimum 100 ezer forintos betétlekötés mellett legalább ugyanennyi pénzért befektetési jegyet kell vásárolni. (A rövid távú befektetőknek ez esetben a pénzpiaci alapok jegyei javasolhatók.)

Vegyük is ki!

A banki akcióknál nem árt szem előtt tartani, hogy az ajánlatok rendszerint csalogató célzatúak. A bankok általában abban reménykednek, hogy az ügyfelek nagy része, ha már bejött, ott is marad. Ha kihasználunk egy kedvező akciót, számoljuk is ki gyorsan, hogy mennyi pénzbe és utánajárásba kerül a betét lejárta után azonnal megszüntetni a számlánkat – tanácsolja például Zékány András, lapunk befektetési szakértője -, több banknál több számlát fenntartani ugyanis roppant költséges vállalkozás.

Címkék: pénzügy