Vegyes várakozások a BÉT-en

A tőzsdei szakértők eltérően ítélik meg a csütörtöki kereskedés várható alakulását. Az Erste elemzője szerint erősödéssel indulhat a tőzsdei nap, míg a Raiffesien szakértője nem számít előrelépésre.

Pletser Tamás, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője szerint emelkedhet a magyar piac. Kifejtette: a határidős jegyzések azt mutatják, hogy az európai részvénypiacokon erősödéssel indul a kereskedés az előző napi gyengülés után. A kedvező tőkepiaci hangulat alapján a BÉT-en is emelkedés várható.

Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen Bank elemzője csak a Moltól vár jelentősebb forgalmat és jó teljesítményt. A piac egészét tekintve azonban nem számít előrelépésre, véleménye szerint a többi vezető papír árfolyama a jelenlegi szinten marad.

A Mollal kapcsolatban elmondta, hogy a makrogazdasági biozonytalanság és a gyenge forint kissé visszafoghatja a Mol teljesítményét. Kedvezőtlennek értékelte azt a hírt is, hogy a horvát kormány mégis a tőzsdén keresztül értékesíti az INA 15 százalékos állami pakettjét, és ez elodázza a Mol többségi tulajdonszerzését a horvát olajvállalatban.

Úgy vélte azonban, hogy az olajszektorra kedvezően hat az olajár emelkedése, valamint az osztrák OMV kimagasló eredménye, így előbb-utóbb a magyar olajrészvény is csatlakozik a nemzetközi trendhez.

Címkék: tőzsde