Rejtőzködő égitest

Mini naprendszerként is emlegetik a Szaturnuszt, mert a mai ismeretek szerint legalább 31 hold kering körülötte; az égi kísérőkről pedig a bolygót kutató Cassini űrszonda rendre lenyűgöző felvételeket küld. A legutóbbi fotókon újabb, a többitől némileg eltérő holdat fedeztek fel a NASA kutatói: ez azért különleges, mert a planéta híres gyűrűrendszerében foglal helyet.Az újonnan felfedezett [...]



Mini naprendszerként is emlegetik a Szaturnuszt, mert a mai ismeretek szerint legalább 31 hold kering körülötte; az égi kísérőkről pedig a bolygót kutató Cassini űrszonda rendre lenyűgöző felvételeket küld. A legutóbbi fotókon újabb, a többitől némileg eltérő holdat fedeztek fel a NASA kutatói: ez azért különleges, mert a planéta híres gyűrűrendszerében foglal helyet.

Az újonnan felfedezett objektum az apróbb holdak közül való, nagyjából 7 kilométer átmérőjű. Az egyelőre csak S/2005 S1 kóddal illetett égitest a bolygótól csaknem 140 ezer kilométer távolságra kering, és a legnagyobb gyűrű külső részén, a Keeler-rés nevű – porban, törmelékben és jégben ritka – tér közepén tartózkodik. Mivel gravitációs ereje hullámos mintázatot alakít ki a gyűrű szélében, e hold létét már korábban feltételezték – lencsevégre kapni azonban csak most sikerült.

Az S/2005 S1 a jelenlegi ismeretek szerint a második hold, amely a Szaturnusz gyűrűin belül helyezkedik el. Az első a 25 kilométer átmérőjű Pan, amely egy másik kiterjedt résben, az Encke nevűben kering. Ez utóbbi hold tömegét a már említett fodrozó hatás miatt már sikerült kiszámolniuk a kutatóknak; a NASA most hasonló eredményt vár az új égi kísérő esetében is.

Címkék: Hetilap: K+F