Az IBM 700 munkahelyet szűntet meg Németországban

Az amerikai IBM számítástechnikai konszern Németországban a munkavállalói szervezet által vártnál kevesebb a munkahelyet szűntet meg - írta csütörtöki számában a Financial Times Deutschland.

A lap idézi az IBM németországi igazgatóját, Johann Weihent, aki elmondta: az amerikai konszern világszerte tervezett leépítési tervei szerint Németországban a 25 ezer munkahelyből 700-at számolnak fel.

A társaság idén márciusban jelentette be, hogy két informatikai szolgáltató leányvállalatot bezárnak Hannoverben és Schweinfurtban, s emiatt 580 munkahely megszűnik. Ez nincs benne a most bejelentett 700 fős leépítésben.

Csökken a német munkanélküliség

A Die Welt című berlini napilap úgy tudja, hogy májusban 4,78 millió körül mozog majd a munkanélküliek száma Németországban. 190 ezerrel kevesebben lesznek az állástalanok, mint amennyien áprilisban voltak.


Az IBM május elején azt közölte, hogy világszerte 13 ezer munkahelyet megszűntetnek, elsősorban Európában.

A Verdi szakszervezet becslése szerint Németországban a következő években 2500 állást számolhat fel a vállalat, amelynek vezetése nem kommentálta a számot.

Az elbocsátások miatt hétfőn a vállalat nyugat-európai dolgozói sztájkba léptek. Az érintettek nem tartják helyesnek a management lépését sem az alkalmazottak, sem a cég, sem pedig az ügyfelek szempontjából emlékeztetve arra, hogy az IBM egy jól menő, sikeres vállalat.

Címkék: üzlet