Exportőrök előnyben

A forint lassú gyengülése ráirányíthatja a figyelmeta jelentős exporttal bíró cégek részvényeire.

Ismét fókuszba kerülhetnek az exportcégek a magyar részvénypiacon, mivel a lassan, de trendszerűen gyengülő forint kezdi kifejteni pozitív hatásait a költségeik tetemes részét forintban fizető, viszont bevételeik többségét más devizában realizáló cégeknél. A forint gyengülése azonnali gyógyulást ugyan nem hoz egyes exportcégek számára, de a stabilan 250 forint felett mozgó euróárfolyam mindenképpen kedvező számukra. A forint gyengülésében ezúttal az a legpozitívabb, hogy nem egy olyan régiós válsághoz kapcsolható, amikor a deviza hirtelen esésével párhuzamosan a befektetők pánikszerűen hagyják el a részvény- és kötvénypiacot. Ilyen helyzetben ugyanis az árfolyamesést elszenvedő tőzsdei cégeket nem vigasztalná az a középtávon remélhető versenyképesség-javulás. A tőkekivonás a részvénypiacról most szünetelni látszik, miközben a monetáris kondíciók változása a forintgyengülést, ezen keresztül pedig az eredménybővülést támogatja.


A folyamat nyertesei közé tartozhatnak a gyógyszergyárak (Egis, Richter), a BorsodChem, a kisebb cégek közül pedig a Rába, a (sajnos egészen más gondokkal is küszködő) NABI, a Graphisoft és a Globus részesedhet a pozitív hatásokból. Drámai változásokra természetesen nem számíthatunk, a cégek egy részénél a problémáknak csak egy kisebb részét okozta korábban az erős forint, miközben a mezőny másik fele már akkor is sikeresen vette fel a küzdelmet a kedvezőtlen körülményekkel.

A közepes papírok közül leginkább a hetek óta trendszerűen gyengülő BorsodChem, valamint az elemzők és alapkezelők körében nagy népszerűségnek örvendő Egis keltheti fel a vevők érdeklődését, ha tovább gyengül a forint. Az Egis esetében (a Richterhez hasonlóan) különösen fontos lehet a dollár árfolyama is, az amerikai fizetőeszköz ugyanis az utóbbi időben erősödött az euróval szemben, így a forint-dollár viszonylatban többszörös hatások jelentkeznek. Az árbevételi sort határozottan javító árfolyamváltozás dicsfényét azonban csökkenti, hogy ezzel párhuzamosan a nem forintosított költségek is emelkednek, miközben a pénzügyi soron is jelentkezhetnek a gyengülő forinthoz köthető egyszeri negatív tételek.