A családtámogatás

átalakításával egészen más irányba indul el a kormány, mint a száz lépés foglalkoztatáspolitikai intézkedéseivel. Utóbbiakkal ellentétben most legalább lehet tudni, mit akar elérni a koalíció, kiket akar maga mellé állítani. Talán most kisebb a veszélye annak is, hogy az elhamarkodottan bejelentett intézkedéseket utóbb csendben leveszik a napirendről.A világos céloknak köszönhetően a jelen pillanatban egy kevésbé [...]

átalakításával egészen más irányba indul el a kormány, mint a száz lépés foglalkoztatáspolitikai intézkedéseivel. Utóbbiakkal ellentétben most legalább lehet tudni, mit akar elérni a koalíció, kiket akar maga mellé állítani. Talán most kisebb a veszélye annak is, hogy az elhamarkodottan bejelentett intézkedéseket utóbb csendben leveszik a napirendről.

A világos céloknak köszönhetően a jelen pillanatban egy kevésbé tájékozott külföldi is meg tudná mondani, hogy melyek a magyar baloldali pártok, illetve melyek vallanak jobboldali értékeket. A szociális rendszer óvatos átcsatornázása az alacsonyabb jövedelmű rétegek javára – nagyjából változatlan keretösszeg mellett – „fontolva haladó” baloldali program. Amennyiben a kormány számításai megalapozottak, az intézkedések nagycsaládos veszteseinek a körébe az átlagjövedelem másfélszeresét meghaladó keresetűek tartoznak. Egy baloldali kormány számára ez vállalható. Miként egy jobboldali ellenzék számára meg az, hogy szerintük ezek az átalakítások arra ösztönzik a munkavállalókat, hogy segélyből éljenek. A retorika szintjén végre a helyére kerültek a dolgok, ki hol áll.

Annak, hogy a baloldali koalíció háromévnyi habozás után szakít az Orbán-kormány filozófiájával, amely szerint a kereseti elvonások csökkentésével is ösztönözni kell a családvállalást, lehet egy további következménye is. A szociális politika, ha még nem is teljes egészében, de alapvetően különválik az adópolitikától. Márpedig annak, hogy az utóbbi terén is elindulhassanak lényegibb változások, előfeltétele a különböző jóváírások, kedvezmények, juttatások – egyes társadalmi rétegek különalkuinak a visszanyírása. Az utóbbi időben már kormányzati szinten is megpendített egykulcsos adózás bevezetéséhez például éppen erre van szükség.

A megnövelt családi pótlékot pedig jövő januártól havonta érzékelheti az otthoni büdzsében a választópolgár. Talán majd ebből ellensúlyozható lesz az az összeg, amit a szigorodó ellenőrzések nyomán a továbbra is feketén munkát vállaló bébiszitter vagy takarító kismama miatt kell büntetésként befizetni az államnak.