Amerikai készletek miatt nőtt az olaj ára

Csütörtök reggel a nyersolaj hordónkénti ára az 51 dolláros szinten tartotta magát. Szerdán ez az amerikai olajkészletek váratlan mérséklődését jelentették be.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, júliusi határidőre közép-európai idő csütörtök reggel hordónként (159 liter) 51,08 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 9 centtel drágább a szerdai New York-i zárónál. A hét eleje óta csaknem 5 százalékos a drágulás.

Az amerikai kormányzat szerdán jelentette, hogy a nyersolajtartalékok 1,6 millió hordóval csökkentek a múlt héten. Az amerikai nyersolajtartalékok szintje ezen csökkenés dacára még magas, hat éves csúcson mozog. A kormányzat jelezte, hogy a tartalékok szintje tovább csökkenhet a felhasználás, elsősorban a nyári amerikai benzinfogyasztás növekedése miatt.

Az OPEC egyik illetékesének közlése szerint az olajkartell májusban a napi 30 millió hordós szint felett tartotta a kitermelést, hogy hozzájáruljon a negyedik negyed növekvő szükségletének kielégítéséhez, illetve ezzel összefüggésben az erőteljes globális készletezéshez. Az OPEC június 15-én Bécsben esedékes értekezletén nem várható a termelési politikai módosítása.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, júniusi határidőre csütörtök reggel gallononként (3,78 liter) 1,4505 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0012 dollárral olcsóbb a szerdai New York-i zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta szerda este hordónként Londonban 50,07 dollár volt, a drágulás keddhez képest hordónként 1,25 dollár.

Címkék: tőzsde