Jelentős kereslet a kincstárjegy aukción

A három hónapos diszkont-kincstárjegy keddi aukcióján 135,50 milliárd forintnyi jegyzés érkezett, és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az eredetileg meghirdetett 35 milliárd forintnál 10 milliárddal többet értékesített a papírból.

A nemzetközi értékpapír-piaci szövetség (ISMA) ajánlása alapján számolt 7,24 százalékos aukciós átlaghozam 2 bázisponttal alacsonyabb lett a hétfői másodpiaci referenciahozamnál, és 17 bázisponttal a múlt keddi aukció átlaghozamánál.

A legalacsonyabb aukciós hozam (ISMA) 7,20 százalék, a legmagasabb pedig 7,25 százalék volt.

A piacon lényegében ekkora keresletre számítottak, bár az átlagos hozamszintet még néhány bázisponttal alacsonyabbra, 7,20 százalékra várták.

A délelőtt első felében volt is lendület az állampapírok másodpiacán, főleg diszkont kincstárjegyeket és az öt évnél rövidebb lejáratú államkötvényeket vásárolták. Később azonban a forint gyengülésével párhuzamosan az állampapírpiacon is az eladások kerültek túlsúlyba, s a hozamszintek 5-10 bázisponttal emelkedtek.

Délelőtt az euró 254,35 forintig gyengült külföldi bankok euró vásárlása nyomán, délben 253,85/254,00 forinton állt az euró jegyzése, tavaly június óta a legmagasabb árfolyamán. A piacon úgy vélik, hogy amennyiben az euró jegyzése áttöri a 254,50 forintos árfolyamot, akkor 255 forintig is eljuthat a délután folyamán.

A magyar valuta gyengeségét részben az amerikai Standard & Poor’s hétfő késő esti nyilatkozata okozta piaci szereplők szerint. A nemzetközi hitelminősítő intézet öt feltörekvő piac – köztük a magyar – visszaminősítését helyzete kilátásba. A magyar jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentésének forintgyengítő hatása ugyancsak egy napos késéssel jelentkezett, emellett az EU-alkotmányról vasárnapra kiírt francia népszavazás is bizonytalanságot okoz a feltörekvő piacokon – mondják kereskedők.

Címkék: tőzsde