Szabadtéri örömök

Kuriózumokkal lepik meg a közönséget Szegeden az ünnepi, egyúttal jubileumi Szabadtéri Játékokon. Százhuszonöt évvel ezelőtt a nagy árvíz teljesen elmosta Szegedet, az újjáépítésben hat európai város – London, Párizs, Berlin, Bécs, Róma és Brüsszel – vett részt. A mostani rendezvénysorozat műsora tisztelgés e nemzetközi szolidaritás előtt, a válogatásban a hat város kulturális öröksége kiemelt hangsúlyt [...]


Kuriózumokkal lepik meg a közönséget Szegeden az ünnepi, egyúttal jubileumi Szabadtéri Játékokon. Százhuszonöt évvel ezelőtt a nagy árvíz teljesen elmosta Szegedet, az újjáépítésben hat európai város – London, Párizs, Berlin, Bécs, Róma és Brüsszel – vett részt. A mostani rendezvénysorozat műsora tisztelgés e nemzetközi szolidaritás előtt, a válogatásban a hat város kulturális öröksége kiemelt hangsúlyt kapott. A játékokat a Szegedi Kortárs Balett nyitja meg. Az együttes egy látványos tánckompozíciót ad elő, amely az elemek – a Tűz és a Víz – birodalmába repíti a nézőket. A művészek Dvorzak IX. (Újvilág) szimfóniájára táncolnak. Brüsszelt Mozart Requiemjének rockosított változata képviseli, a brüsszeli Crystal Dance Academy társulatának előadásában. Róma szerepét Verdi Nabucco című operája dicséri, olasz szólisták közreműködésével. Az operagála igazi csemegét ígér a komolyzene rajongóinak: a zenekarban megszólal Paganini híres Stradivari hegedűje. Augusztus 6–8-án Bécsre emlékezve mutatják be Johann Strauss Egy éj Velencében című nagyoperettjét. Az augusztus 16-i ajándékkoncerten a Szegedi Szimfonikus Zenekar előadásában felcsendül Beethoven IX. szimfóniája, s a hangverseny alatt repülőgépről röplapokkal szórják tele a Dóm tér környékét, amelyen rajta lesz az Örömóda szövege, így több ezren énekelhetik együtt az európai himnuszt. A Szabadtéri Játékok a Solideuritas nemzetközi gálaműsorral és egy gyönyörű tűzijátékkal búcsúzik.



Könnyed szórakozást, kikapcsolódást ígér a tiszafüredi Halasnapok. A kínálat gazdag, ki-ki kedvére válogathat a különféle sport- és zenei programok közül, akinek kedve van, az beszállhat a horgász-, a lángosevő vagy a sörivó versenybe is. A rendezvénysorozat felvonulással veszi kezdetét, majd az esti gálaműsor keretében a szabadtéri színpadon fellép a többi között a Bon-bon, a V-Tech, a Gruppensax együttes. S akinek még marad energiája, az rophatja a táncot az éjfélkor kezdődő Halasbálon. Másnap kora reggel kezdődik a horgászverseny a Holt-Tiszán, de gondoskodnak a pecások családtagjainak szórakoztatásáról is. Lesz gyermekszépségverseny, fúvósok, mazsorettek színesítik a programot. Este fáklyás felvonulást tartanak, majd hajnalig lézer diszkó szórakoztatja a vendégeket. A harmadik napon kerül sor a látványos sárkánykenu versenyre, amelyre bárki ingyen benevezhet, kipróbálhatja ügyességét. Délelőtt rendezik meg az amatőr férfi páros teniszversenyt, a szabadstrandon pedig strandröplabda tornát és íjász bemutatót tartanak. Este fellép a Fiesta, Fenyő Miklós, Márió, a Happy Junior Band, a 130 tagú harmonikás együttes, a Debreceni Dixieland együttes, a Barvics Tárogató Trió és a helyi Fánk együttes. Élő koncertet ad az R-GO. A hosszú hétvége tűzijátékkal ér véget.






Mi? Hol? Mikor?
•Szabadtéri Játékok, Szeged, július 10–augusztus 20.
•Halasnapok, Tiszafüred, július 9–11.
•Cseresznyefesztivál, Nagykörű, július 10–25.
•Tisza-tó Szépe-választás, Abádszalók, július 31.
•Tisza-party, Abádszalók, augusztus 6.
•Ki a legény a gáton?, Abádszalók, augusztus 20.
•Négyesfogathajtók világbajnoksága, Kecskemét, augusztus 4–8.


Július utolsó napján 15. alkalommal kerül sor a Tisza-tó Szépe megválasztására. A hölgyek fürdőruhában, majd estélyi ruhában lépnek a zsűri elé, s a közönség szavazatait is figyelembe véve ítélik majd oda a koronát a legszebbnek. A győzteseket hajókonvoj szállítja majd a tó Kincses szigetére, ahol a Yacht Klub székhelye is található. Augusztus 6-án újabb buli kezdődik a tó partján: ekkor tartják a Tisza-partyt, amely szintén egész napos kavalkád: sztárok, tánczenei együttesek, tánccsoportok váltják majd egymást a színpadon. Másnap a tó átúszására várják a vendégeket, de lesz strandröplabda-bajnokság, labdarúgótorna is. Az augusztus 20-i ünnepi hétvégén pedig erős emberek versenyeznek ugyanitt, lesz tűzijáték, habparti, szabadtűzi főző-sütő verseny. Ki-ki a maga módszerei szerint készítheti el kedvenc ételét, lehet nyársalni, parázson, agyagban, fóliában sütni, netán bográcsban főzni.


Kecskeméti hajtás


Ha nem is Tisza-parti, de ahhoz közeli helyszínen kerül sor a parádés látványnak ígérkező négyesfogat-hajtó világbajnokságra. Kecskeméten, a sportág egyik fellegvárában sorra kerülő rendezvényen a remények szerint magyar sikereknek örülhet a közönség, és a hangulat legalább olyan forró lesz, mint 1978-ban ugyanitt, amikor 30 ezer lelkes szurkoló ünnepelte a négyesfogatok vb-aranyát elhódító Bárdos György, Fülöp Sándor, Muity Ferenc összeállítású magyar válogatottat. Majd legutóbb, 1999-ben volt nagy magyar sikerektől hangos a Hírös Város: a kettesfogat-hajtó vb egyéni elsőségét Lázár Vilmos szerezte meg testvére, Zoltán, valamint Nyúl Sándor előtt. A csapatversenyt is természetesen a Lázár-testvérekből és Hegedüs Zoltánból álló trió nyerte.

Az ország cseresznyéskertjének is nevezett Nagykörű 1800 lelket számláló Tisza-parti falu, Szolnoktól 30 kilométerre. A mintegy 200 hektáros ültetvénnyel, és – hazánkban egyedülállóan – 77 fajta cseresznyével büszkélkedő kis település egyik legszebb látványossága, amikor április végén „menyasszonyi ruhát” öltenek a fák. A másik kihagyhatatlan esemény a szüretet követő, júliusi Cseresznyefesztivál. A rendezvény, amely immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre, hagyományosan hálaadás a bőséges termésért. Rockfesztivál, sportversenyek, vásár, és Cseresznyekirály- valamint Cseresznyekirálynő-választás színesíti a szüreti eseményeket. A koronát egyébként az kapja, aki a legnagyobb szem cseresznyét szüreteli az adott évben. Akik pedig valami igazán eredetire vágynak, semmiképpen se hagyják ki a Szabadtéri Madárijesztő versenyt és kiállítást. A Cseresznyefesztivál az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Cseresznyekupa minősítő lovasversennyel zárul, július 25-én.