Fémizomzat

Katonák számára fejlesztett, az emberi erőt messze túlszárnyaló bionikus szerkezeten dolgoznak a University of Californa mérnökei – a testre kívülről, vázként szerelhető öltözéknek köszönhetően viselője félmázsányi teherrel a hátán is képes lehet menetelni, futni, vagy harcolni. Az egyetem és a washingtoni védelmi minisztérium együttműködése eredményeképpen megalkotott Bleex nevű rendszert most először tesztelték sikeresen a kutatók; [...]

Katonák számára fejlesztett, az emberi erőt messze túlszárnyaló bionikus szerkezeten dolgoznak a University of Californa mérnökei – a testre kívülről, vázként szerelhető öltözéknek köszönhetően viselője félmázsányi teherrel a hátán is képes lehet menetelni, futni, vagy harcolni. Az egyetem és a washingtoni védelmi minisztérium együttműködése eredményeképpen megalkotott Bleex nevű rendszert most először tesztelték sikeresen a kutatók; és a bár az még messze nem tökéletes, az első eredmények biztatóak.


Segítő váz. Elesni nem szabad vele.

A hidraulikus emeltyűkből álló készülék fölvételéhez egyelőre legalább negyedóra szükséges, és használata sem egyszerű: ha viselője elveszíti egyensúlyát, azaz elesik, segítség nélkül képtelen felállni. A szerkezetet kipróbálók ennek ellenére olyan nehéz terhekkel is mozogni tudtak, amelyekkel egyébként nem birkózhattak volna meg. A védelmi minisztérium kutatói szerint így nincs már messze az idő, amikor a katonák az izmok és a csontok szerepét átvevő váz segítségével egyszerre cipelhetik menetfelszerelésüket és esetleg sebesült bajtársaikat is, vagy akár olyan nagy teljesítményű nehéz tűzfegyvereket, amelyek szállításához korábban több személyre volt szükség.

A „fémruha” érdekessége, hogy a működéséhez szükséges energiát a modellrepülőgépekben is használatos készülékekhez hasonló kis benzinmotor szolgáltatja. Ez ugyan ma még túl hangos, ám a kutatók már dolgoznak egy csendes változaton, amelynek elkészültét nyárra ígérik. A hadsereg korábban kísérletezett már a háton hordozható akkumulátorok, sőt mini-üzemanyagcella hajtotta műizomzattal is, ezek azonban egyelőre túl nehezek, és az utántöltésük sem problémamentes, így jobb megoldás híján döntöttek a belsőégésű motor mellett. Ezt magára a külső szerkezetre szerelik.

A kutatók bionikus öltözettel kapcsolatos koncepciójának az erőgép mechanikája mellett akad egy másik fontos eleme is: ez pedig a rendszert működtető informatika. A csak „testLAN” elnevezéssel illetett rádiós hálózatban a ruha engedelmeskedik a katonák utasításainak – ezeket öntudatlanul is kiadhatják, amikor egyszerűen kezdeményezik mozdulataikat, amelyeket aztán a váz hajt végre. A vázból kiinduló jelek pedig a viselő állapotáról nyújtanak folyamatos tájékoztatást, így egy közeli bázison pontosan tudják, épségben van-e a katona, vagy megsebesült, sőt, mentális állapotáról is tájékozódhatnak. A bionikus öltözet fejlesztése természetesen még csupán kísérleti fázisban tart: az első, élesben is bevethető változat elkészültét néhány éven belül ígérik a mérnökök.