Daganatok ellen

.

Az amerikai légierő orvoskutatói a másodperc százmilliomod része alatt végrehajtott áramütésekkel próbálják elpusztítani a daganatokat; a sejtmembránon áthaladó elektromos impulzusok „öngyilkosságba” kergetik a tumorsejteket. A technológia egyelőre csupán lombikban működik, ám idővel fontos, a daganatterápiában alkalmazott módszerré válhat – állítják a tudósok.

Az elektroporációnak nevezett eljárás egy másik sejt-elektrosokkoló technikából nőtte ki magát, abból, amely a többi közt lehetővé tette Dolly bárány klónozását is. Annak során hosszabb ideig – akár a másodperc ezred részéig is – egyenáramú elektromos tér hatásának teszik ki a parányokat. Ilyenkor a sejthártya felszakad, s lehetőség nyílik arra, hogy kívülről idegen anyagokat juttassanak a sejtközi térbe: DNS-t, vírusokat, vagy akár egy egész sejtmagot. Az új technológia ezzel szemben érintetlenül hagyja a sejtmembránt, ám azon belül olyan változásokat indít el, amelyek végül a sejtek pusztulásához vezetnek.

A kutatók elsősorban a leukémia kezelésére használnák a módszert. A betegek vérét a műveséhez hasonló szerkezeten áramoltatnák át, s ott, a testen kívül sokkolnák a beteg sejteket. Jelenleg azt vizsgálják, milyen hatással van a behatás az egészséges vérsejtekre.