A tőzsdét, a bankárokat

és a bankvilágot visszatérően kárhoztató szavai alapján Orbán Viktorról némi jóindulattal eddig azt hihettük, hogy csak a bolondját járatja velünk. Igaz, az idő tájt, amikor ex-miniszterelnökünk diplomát szerzett, még a közgazdaság-tudományi egyetem legtöbb karán is csupán 4-5 sornyi tankönyvszövegből tudhatták meg a hallgatók, mi fán terem a tőzsde, és a kétszintű bankrendszer is éppen csak [...]

és a bankvilágot visszatérően kárhoztató szavai alapján Orbán Viktorról némi jóindulattal eddig azt hihettük, hogy csak a bolondját járatja velünk. Igaz, az idő tájt, amikor ex-miniszterelnökünk diplomát szerzett, még a közgazdaság-tudományi egyetem legtöbb karán is csupán 4-5 sornyi tankönyvszövegből tudhatták meg a hallgatók, mi fán terem a tőzsde, és a kétszintű bankrendszer is éppen csak születőben volt, ám kétség nem fér ahhoz, hogy a politikus valójában tisztában van a bankok és a tőzsde gazdaságszervező funkciójával. Mégis, sokáig több jel mutatott arra, mintha Orbán gazdasági/gazdaságpolitikai felkészültsége hiányos volna.

A Fidesz rögtön a hatalomra kerülését követően odavágott az inkább támogatásra szoruló fiatal magyar tőzsdének a befektetési adóhitel mértékének korlátozásával. Kormányzati ciklusuk derekán pedig bevezették az árfolyamnyereség-adót, holott akkoriban a nemzetközi tőzsdeválság következményeként sokan egyenesen amiatt aggódtak, hogy életben tud-e maradni egyáltalán az amúgy a héten történelmi magasságba emelkedő pesti börze.

Az illúzió azonban, hogy a legnagyobb ellenzéki pártnak a pénzvilággal kapcsolatos kommunikációja idővel árnyaltabb lesz, egyre inkább szétfoszlik. A legutóbbi választások két fordulója közötti Orbán-beszéd egyenesen annak rémével fenyegette a választókat, hogy a szocialisták győzelme esetén a nagytőke és a pénztőke kerül hatalomra. S hogy tavaly áprilisban nem egyszerű kampányfogásról volt szó, azt a héten Medgyessy Péterrel folytatott találkozó is alátámasztotta: Orbán a mostani kormány által eltörölt árfolyamnyereség-adó újbóli bevetését tanácsolta az üres államkassza feltöltéséhez. A Fidesz politikájának tehát nagyon is tudatosan kiválasztott eleme a bankok, a bankárok, a tőke és a tőzsde ostorozása. Az így növelhető népszerűségi indexnek azonban nagy ára lehet a későbbiekben, ha a külföldi befektetők e politika láttán távol maradnak a magyar pénz- és tőkepiactól.

Eközben persze – egy kicsit elkanyarodva a populista szólamoktól – az is tény, hogy a hazai bankok a tavalyi busás profitjukat éppen az Orbán-kormány által bevezetett lakástámogatási rendszernek köszönhetik.