Gyorsuló gazdaság

A GDP nőtt, viszont romlottak az inflációs várakozások.

Erőteljes javulást követően, a tavalyi utolsó negyedik negyedévében 3,5 százalékkal bővült a GDP 2002 utolsó három hónapjához képest. Így a Központi Statisztikai Hivatal nem végleges számítása szerint a múlt év teljes gyarapodása 2,9 százalékot tett ki.


Nem egyszer beszámoltunk már az export (ezen belül is az ipari kivitel) gyorsuló gyarapodásáról. Ehhez hozzátehetjük: a feldolgozóipari beruházások is igen szépen bővültek a múlt év második felében. A gazdaság egészében a fejlesztések szerény mértékben gyarapodtak- a 2003. év átlagában 3,1, a negyedik negyedévben 4,7 százalékkal -, ám ezen belül az üzleti és a közületi fejlesztések ellentétesen alakultak. A közigazgatásban például a megelőző (választási) év háromnegyedére estek vissza az invesztíciók, miközben a pénzügyi szektor, a feldolgozóipar, a mezőgazdaság, a kereskedelem számottevően növelte a fejlesztéseket.

Közben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) aggodalma az inflációs várakozások fokozódásáról, amelynek legutóbbi inflációs jelentésében adott hangot, máris önbeteljesítőnek bizonyult. A Reuters körkérdésére válaszoló elemzők 0,6 százalékponttal, 7,1 százalékra emelték az idei áremelkedésre vonatkozó várakozásukat (a konszenzus alapján). Igaz, decemberre 6,2, a jövő évi utolsó hónapjára pedig 4,4 százalékra mehet vissza szerintük a pénzromlás üteme.