Cégértékelés otthon

KOMBINÁLT MÓDSZEREK. Egy részvény fundamentális értékét a nem professzionális befektetőknek is érdemes meghatározni, mivel megkönnyítheti a befektetési döntést. A számos részvényértékelési mód közül a mutatószám alapúak a legegyszerűbbek. Egyetlen ilyen értékelés azonban általában nem állja meg a helyét, ezért javasolt a kombinált használat. Ha mégis csupán egyféle értékelést végzünk, érdemes a módszert körültekintően kiválasztani. Lássuk [...]

KOMBINÁLT MÓDSZEREK. Egy részvény fundamentális értékét a nem professzionális befektetőknek is érdemes meghatározni, mivel megkönnyítheti a befektetési döntést. A számos részvényértékelési mód közül a mutatószám alapúak a legegyszerűbbek. Egyetlen ilyen értékelés azonban általában nem állja meg a helyét, ezért javasolt a kombinált használat. Ha mégis csupán egyféle értékelést végzünk, érdemes a módszert körültekintően kiválasztani. Lássuk erre példaként az Antenna Hungária (AH) esetét.

EREDMÉNYALAPÚ ÉRTÉKELÉS. Középpontban az eredmény és a növekedés áll. Egy cég fundamentális értékét a jövőben megtermelt eredménye határozza meg. Ha a cég nyereséges és nincs benne komoly növekedési potenciál, akkor nyugodtan használhatjuk a két legelterjedtebb eredményalapú mutatót: az EV/EBITDA (cégérték/amortizációval növelt üzemi eredmény) és a P/E-t (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény). Amennyiben a kettő közül kívánunk választani, gyakorlatilag egy bonyolultabb és egy egyszerűbb mutató között döntünk.

VÁLASZTÁS. Az AH esetében szépen kidomborodnak a P/E hibái és az EV/EBITDA előnyei. A háttérben a magas adósságállo-mány áll, amely a számlálóban a teljes cégérték (részvényesi érték mínusz adósságállomány), a nevezőben a pénzügyi tételek és amortizáció előtti profitot, az EBITDA használatát teszi indokolttá. A P/E a minimális eredmény és a magas adósság miatt nem használható. Az eladósodott, a beruházási igényeket meghaladó amortizációjú cégek, így az AH esetében tehát a két mutató közül az EV/EBITDA alkalmazása ajánlott.