Örök tavasz

Madeira szigete az Atlanti óceán közepén, a portugál partoktól 1000, Afrika partjaitól 500 kilométerre található. Lisszabonból mindössze másfél órás repülőúttal érhető el. Egy Portugáliához tartozó szigetcsoport része, aminek tagja még Porto Santo szigete, valamint a lakatlan Desertas és Selvagens szigetek. Madeira fő vonzereje az elhelyezkedésének köszönhető enyhe klímája, az egész éven át tartó tavasz és [...]

Madeira szigete az Atlanti óceán közepén, a portugál partoktól 1000, Afrika partjaitól 500 kilométerre található. Lisszabonból mindössze másfél órás repülőúttal érhető el. Egy Portugáliához tartozó szigetcsoport része, aminek tagja még Porto Santo szigete, valamint a lakatlan Desertas és Selvagens szigetek.

Madeira fő vonzereje az elhelyezkedésének köszönhető enyhe klímája, az egész éven át tartó tavasz és a sok-sok napsütés. A levegő éves átlaghőmérséklete 23 Celsius fok, míg az óceán vize 20-22 fokos a Golf-áramlatnak köszönhetően. A sziget növényvilága szubtrópusi, és a kellemes időjárás miatt mindenütt banán-, avokádó-, narancs-, mangó- és szőlő-ültetvények, pálmafák láthatók. Madeirát megannyi, egzotikus növénnyel teli parkja, kertje, a házak virágos erkélyei és verandái teszik varázslatossá. A szigeten az 1800 méter magas hegyektől a kies fennsíkokig, völgyekig minden megtalálható. Remek kirándulásokat tehetünk az úgynevezett levadák (öntöző csatornák) mentén, amelyek az egész szigetet behálózzák. A sziget partjai túlnyomórészt sziklásak, ezért számos helyen kényelmes lejárókat, kiépített strandokat létesítettek a fürdeni vágyók számára. Több kilométer hosszú, homokos partok a szomszédos Porto Santo szigetén vannak, ahová mintegy másfél órás hajóúttal juthatunk el.


A főváros – Funchal – a hegyoldalra települt gyönyörű kilátással az óceánra. Érdemes itt megszállni a turistáknak, mivel a szálláshelyek széles választéka áll rendelkezésre, a családias panzióktól a luxusszál-lodákig. Igazán különleges az estalagem-kúriákban megszállni; ezek a hagyományos madeirai építészetet követve fehérre meszelt két-három emeletes családi villák, pompás kerttel övezve, magas minőségű szolgáltatást kínálva. Funchal nemzetközi kikötője egész évben forgalmas, jachtok és utasszállító tengerjárók állnak meg naponta, hiszen félúton van Európa és Amerika partjai között. A város hangulatos parti éttermeiben a portugál halkülönlegességeket, valamint az estepadát, a nyílt tűzön, babér nyárson grillezett húsféleséget érdemes kipróbálni, kísérve a világhíres Madeira borral. A fővárosban és környékén több pincészet van, ahol az érdeklődőknek bemutatják a borkészítés titkait és megkóstolhatják a különböző borfajtákat is.

Funchalból a sziget legtávolabbi pontja is három óra alatt elérhető gépkocsival. Érdemes egy-egy napos kirándulást tenni a közeli Cabo Girao sziklafalhoz – ez a világ második legmagasabb ilyen képződménye -, Camara de Lobos halászfaluba, ahol Churchill is szívesen festegetett madeirai tartózkodásai alatt, Porto Monizba, ahol az óceán fürdőzésre alkalmas, természetes medencéket vájt a sziklákba.