Döcögős rendszerek

Évek óta óriási lemaradásban van, ráadásul súlyos hibákkal működik az internetes cégadat-szolgáltatás, miközben a hagyományos iratmásolás a fővárosban továbbra is hosszadalmas.

Tizenkét cég éves beszámolóját szerette volna lemásoltatni a fővárosi cégbíróságon egy egyetemi kutató. Korábbi tapasztalatai miatt azon már nem lepődött meg, hogy kéthetes várakozásra kérték, ám az már neki is furcsa volt, hogy amikor visszament, nem emlékeztek a megrendelésére. A budapesti cégbíróságon ugyanis a kérelmezőtől csak átveszik a listáját, de elismervényt már nem adnak róla. Ha a lista elkallódik, nincs mit tenni, újabb két hetet kell várni “ilyen sok” beszámoló lemásolására. Erre a problémára a Fővárosi Bíróság Cégbíróságának illetékes vezetője csak azzal válaszolt, hogy – hasonlóan más állami hivatalokhoz – nincs elegendő ember és anyagi eszköz a hatalmas munka gyorsabb elvégzésére.

Ha valakinek nincs szüksége dokumentumra, csak ismerni szeretné a cégadatokat, élhet az iratbetekintés lehetőségével. Ám a fővárosban ez is körülményes és időt rabló, gyakran sorba kell állni, s az informálódás egy délelőttöt is felemészt. Ha a “betekintő” kft.-k és rt.-k dossziéiban egyaránt szeretne olvasgatni, két helyen is előszobázhat, s könnyen lehet, hogy nem végez egy nap alatt. A törvényben rögzített cégnyilvánosság a valóságban tehát igen körülményesen érvényesíthető.

IDŐTLEN IDŐK. E problémák áthidalására jött létre az IM Cégnyilvántartási és Céginformációs Szolgálata, amely számítógépes adatokká konvertálja az éves beszámolókat, cégkivonatokat és más dokumentumokat. Ezeket azután internetes rendszerben kínálják az előfizetőknek. Ily módon egy cégkivonatért 1000 forint körüli, egy mérlegért pedig 1500-2000 forint körüli összeget kérnek. Az elvben korszerű megoldás azonban messze van a tökéletes megvalósítástól. Jól illusztrálja ezt, hogy 2003 tavaszán lényegében nem lehetett 2001-es (!) mérlegadatokhoz jutni, amelyeket már csaknem egy évvel korábban, 2002 májusának végéig a cégeknek be kellett küldeniük a cégbírósághoz. Ennek a késlekedésnek az egyik oka az volt, hogy az adatok feldolgozását közbeszerzésen elnyerő cég konkurense megtámadta az eljárás eredményét, így egy évet csúszott maga a feldolgozás megkezdése is (Figyelő, 2003/10. szám).

Tavalyelőtt augusztusban javult a helyzet, hiszen az ismételten kiírt közbeszerzési pályázatot a Bull Magyarország Kft. újból megnyerte, s évente bruttó 42 millió forintért vállalta, hogy a cégadatokat és a mérlegeket számítógépre viszi. A munka azonban igen lassan kezdődött, a szerződéskötést követő fél év elteltével is alig lehetett fellelni friss mérlegeket. A megoldásra 2003 szeptemberéig kellett várni, ekkorra készült el az új rendszer. Az azóta eltelt hónapok azonban ismét nem várt meglepetésekkel szolgáltak. A felhasználónak előnyös volna ugyan, hogy most már nemcsak a mérleget és az eredménykimutatást tekintheti meg, mert a teljes éves beszámolót felviszik a rendszerre, ám ezekből sokszor laponként csak néhány sor olvasható. Márpedig mit ér az az eredménykimutatás, amelyben a nyereségre vonatkozó sor már nem látható? Külön bosszúság, hogy az olvashatatlan dokumentumért is lehívják a pénzt az előfizető számlájáról.

HIBAVADÁSZAT. Gyímesi Géza, az IM informatikai és céginformációs főosztályának vezetője kérdésünkre elismerte, hogy nem hibátlan az ősz elején kipróbált és bevezetett rendszer. Ugyanakkor kiemelte, hogy külön stábot hoztak létre a hibaforrások felfedésére és a problémák mielőbbi kijavítására. A hibákat a főosztályvezető azzal magyarázta, hogy mintegy négy és félmillió oldalt kellett beszkennelni, így előfordulhatnak adatbeviteli hibák is. Gyakori azonban a nem megfelelő adatátvitel a felhasználó és az IM rendszere között, és előfordul, hogy a kiépített rendszerrel nehezen kommunikál a felhasználó számítógépe. Az IM-től kapott információ alapján a mintegy 20 ezer letöltés 1 százalékánál érkezett be panasz, ezzel szemben a Figyelővel kapcsolatba került felhasználók tapasztalatai szerint ennél jóval gyakrabban fordul elő hiba. Mindenesetre, ha a felhasználónak nem sikerült a letöltés, a céginformációs rendszer honlapján feltüntetett e-mail címen kell ezt jeleznie, s akkor postán megküldik számára az anyagot.Ekkor viszont néhány napot ismét várakozni kell.