Cellaperspektíva

Valamennyi hagyományos áramszolgáltató ügyfelét érintette a néhány héttel ezelőtti, nyolc amerikai államra kiterjedő áramszünet.


Üzemanyagcella-erőmű Berlinben. Önállósíthatja a háztartásokat.

Akadtak azonban olyan fogyasztók is, akiknek nem okozott problémát a hálózat összeomlása: az önálló energiaellátással rendelkező irodaházakat, lakóépületeket elkerülte a katasztrófa. Ám míg ezekben korábban jórészt dízelgenerátorokat, vagy akkumulátorokat alkalmaztak pót-energiaforrásként, újabban üzemanyagcellát vetnek be ugyanerre a célra.

Nem vitás, hogy az oxigén és hidrogén reakciójával működő üzemanyagcellát előbb-utóbb a gépkocsik meghajtására is gazdaságosan lehet majd használni, és arra sem kell sokat várni, hogy a technológia az elektronikai eszközök egyfajta telepeként is elterjedjen. Sokan vélik azonban úgy, hogy a környezetbarát, csupán víz kibocsátásával járó kölcsönhatás erőművi célokra a legideálisabb.

Az üzemanyagcellában lejátszódó reakcióhoz ugyanis a földgáz is alkalmas nyersanyag, mert annak metántartalmából egyszerű reakcióval hidrogéngáz nyerhető. Ez pedig hatékonyabb energiaforrás, mint a pusztán égetésre ítélt földgáz, ezért a civilizált világ országaiban mindenhol kiépült gázhálózat végpontjaira érdemes – a bojlerekhez hasonlóan – üzemanyagcella egységeket telepíteni. Ezek aztán városrészek, kerületek, lakótömbök, lakóházak, de egyes lakások hő- és energiaellátását is biztosíthatják. A technológia rendelkezésre áll: a Siemens, a Vaillant, az Alstom, a Ballard és még jó néhány gyártó elkészítette már a különböző célokra méretezett erőműveit.

Ezek elterjedése több szempontból is kedvező lehet a fogyasztók számára. Az értékes földgáz nagyobb hatásfokkal hasznosítható, így kiváltható a légszennyező szén-, vagy kőolajtüzelés; a villamos energia a felhasználás helyén termelhető meg, így nincs szükség költséges és nagy szállítási veszteséget okozó hálózat kiépítésére; ráadásul a moduláris felépítés következtében kevésbé sérülékeny az energiaellátás.

A technológiát számos projektben tesztelik: a berlini hő- és áramszolgáltató, a Bewag több kerületben próbálta ki a módszert (itt azért is volna gazdaságos az átállás mert történelmi okok miatt Kelet- és Nyugat-Berlin két külön erőműrendszerrel és hálózattal rendelkezik, amelyek fenntartása rendkívül költséges). Svájcban, Franciaországban is kísérleteznek vele, New Yorkban perig számos kórház és rendőrőrs működtet már új típusú erőműveket.