Miller csatát nyert

Lényegi fordulatot vett a lengyel gazdaság az elmúlt napokban, amikor eldőlt, hogy Grzegorz Kolodko pénzügyminiszter belebukott a további takarékosabb fiskális politika erőltetésébe.

A varsói sajtó által kreatív könyvelésként értékelt stratégia a kiadásokat a nyugdíjalap átutalásainak a kárára csökkentette volna, míg a bevételeket a központi bank meghatározott tartalékának a mozgósításával kívánta növelni, ami mellékesen ismét kiélezte a jegybank és a kormány viszonyát is. Az átcsoportosításokkal nominálisan csökkent volna a GDP-arányos hiány, ugyanakkor uniós statisztikai módszer szerint számolva növekedett volna az idei évhez képest. (A várakozások szerint a költségvetés hiánya az idén a GDP 6 százaléka körül alakulhat.)

Leszek Miller kisebbségi kabinetje a vártnál biztosabban jutott túl a parlamenti bizalmi szavazáson, így előtérbe kerülhetnek az adó- és deficitcsökkentő elképzelések. Erre vall az is, hogy miniszterelnök-helyettesként szilárdította meg a helyét a kabinetben Jerzy Hausner gazdasági miniszter, aki Kolodkóval szemben a leghatározottabban képviselte ezt az irányvonalat. Elképzelései megvalósításához jó hátteret adhat, hogy a jelek szerint a lengyel gazdaság túljutott a recesszión, az idén már 3 százalék körüli növekedéssel számolnak. A növekedés fő hajtóereje az export: a recesszió időszakában erőteljes költségcsökkentésre kényszerülő vállalatok most az eurózónában élni tudnak versenyelőnyükkel.

Miller és kormányfő-helyettesének fő varázsszava a lakosság, illetve az üzleti élet körében igen kedvezően fogadott egykulcsos adó bevezetésének ígérete (lásd cikkünket a 22-25. oldalon). A kormány számításai szerint a 19 százalékosra tervezett adó befizetőinél 2 százalékkal több nominális jövedelem marad, mint most. Ettől jövőre a GDP jelentős bővülését remélik Varsóban. A megnyert parlamenti csata hatása alatt álló Miller (a munkanélküliség negyedmillióval való csökkentése, valamint az EU-alapok hatékony felhasználására való felkészülés mellett) ígéretet tett arra, hogy jövőre a GDP már 5 százalékkal nőhet. (Érdekes módon amikor Kolodko ígért 4,9 százalékot, ezt minden bírálója túl optimista várakozásnak minősítette. Igaz, a volt pénzügyminiszter az egykulcsos adó legnagyobb ellenfelének számított.)

Amiről Varsóban egyelőre kevesebbet beszélnek, az a deficitcsökkentő elképzelések tartalma. Márpedig a költségvetés hiánya május végére elérte a tervezett éves szint 60 százalékát. Nem kizárt azonban, hogy a szlovák példa nyomán a népszerűtlen megszorító intézkedéseket az adóreformmal együtt próbálja majd a kisebbségi kormány keresztülvinni a parlamenten.