Maradványok

Összesen 426 milliárd forintnyi, a költségvetési törvényekben már odaítélt, ide föl nem használt összegekből összeálló előirányzat-maradvány halmozódott fel a költségvetésben - közöltéka érdeklődésünkre a Pénzügyminisztériumban.

Múlt heti döntése szerint a kormány ebből 20-25 milliárd forintot zárol, a 76 milliárdos költségvetés stabilizáló csomag részeként (lásd elemzésünket a 14-16. oldalon). A zárolás azonban – ellenétben a tárcák, intézmények kereteinek egységesen 2,5 százalékos csökkentésével – még nem kiadáscsökkentés, csupán ígéret, miszerint az említett összeg erejéig nem élnek a korábbról “bespájzolt” (idei kereteken felüli) költségvetési jogcímekkel.

A PM-ben elmondták: a maradványból 408,8 milliárdot kötelezettségvállalások terhelnek (például a korábbról áthúzódó beruházások vagy megpályázott keretek miatt), és csak 17,2 milliárd forint a szabad felhasználású rész. A 20-25 milliárdos zárolás, amiről a kormány döntött, mindkét részt érinti majd, mégpedig “olyan területeken, ahol erre törvényes lehetőség kínálkozik”. Egy 1998. végi kormányrendelet szerint a költségvetést illetik azok a tavalyról megmaradt keretek, amelyek kapcsán a vállalt kötelezettség szakmai, műszaki teljesítésére június 30-ig nem kerül sor.

A költségvetésben fölhalmozott maradványérték, ha mérsékelt ütemben is, de duzzad: 2001 végén még csak 390,2 milliárd forintot tartottak nyilván, amelynek átcsoportosítására fölhatalmazást szerzett a kormány a 100 napos programot becikkelyező törvényben (Figyelő, 2002/28. szám). Egyébként a maradványokból – a zárolás ellenére – félmilliárd forintnyit “leszakítanának” a parlamenti pártok a működésüket segítő tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenységet végző alapítványok (Figyelő, 2003/21. szám) idei támogatására.