A külföldi működőtőke-befektetés

A RÉSZESEDÉS. A külföldi működőtőke-befektetés (FDI) fogalma olyan nemzetközi befektetést jelöl, amely által egy adott országbeli személy, vállalat egy másik állam társaságában tartós részesedést szerez.A külföldi befektetőnek ilyenkor nem csak tartós, hanem számottevő mértékű, legalább 10 százalékos befolyást is kell szereznie, amivel a társaság működését, a menedzsmentet kontrollálhatja. A kisebb arányú tulajdonszerzés portfólió befektetésnek minősül, [...]

A RÉSZESEDÉS. A külföldi működőtőke-befektetés (FDI) fogalma olyan nemzetközi befektetést jelöl, amely által egy adott országbeli személy, vállalat egy másik állam társaságában tartós részesedést szerez.A külföldi befektetőnek ilyenkor nem csak tartós, hanem számottevő mértékű, legalább 10 százalékos befolyást is kell szereznie, amivel a társaság működését, a menedzsmentet kontrollálhatja. A kisebb arányú tulajdonszerzés portfólió befektetésnek minősül, és jellemzően a spekulatív célú tőzsdei részvényvásárlással azonosítható.
MÉRLEGET JAVÍT. A kapcsolat hosszú távú, tartós jellege folytán a folyó fizetési mérleg hiányának finanszírozásában a működőtőke-befektetések igen fontos szerepet töltenek be bizonyos fejlődő országokban. Ilyen peremfeltételek mellett nehézkes a tőkeelemek kivitele az adott országból, emiatt az úgynevezett forró pénzekhez képest a működőtőke-import stabil finanszírozási forma.
MAGYARORSZÁGI BEÁRAMLÁS. Hazánkba tavaly 1,28 milliárd eurónak megfelelő értékű külföldi működő tőke érkezett. Az Európai Unióhoz való csatlakozástól sokan az FDI erőteljes élénkülését várják. A korábbi években a hazai tőkeimport jellemző területe a privatizáció volt, ugyanakkor az értékesíthető állami tulajdonelemek fogyásával ennek szerepe egyre inkább marginalizálódott.