A kiszorítás

VÉTELI JOG. A tőkepiaci törvény szerint amennyiben egy részvénytársaság részvényeire nyilvános ajánlatot tevő tulajdonos a vételi ajánlat következtében a szavazati jogok több mint 90 százalékát megszerezte – és az ellenérték teljesítésére vonatkozó kötelezettségének maradéktalanul eleget tett -, akkor az ajánlat lezárását követő 32 napon belül a fennmaradó részvényeknél is vételi jog illeti meg. AZ ELLENTÉRTÉK. [...]

VÉTELI JOG. A tőkepiaci törvény szerint amennyiben egy részvénytársaság részvényeire nyilvános ajánlatot tevő tulajdonos a vételi ajánlat következtében a szavazati jogok több mint 90 százalékát megszerezte – és az ellenérték teljesítésére vonatkozó kötelezettségének maradéktalanul eleget tett -, akkor az ajánlat lezárását követő 32 napon belül a fennmaradó részvényeknél is vételi jog illeti meg.

AZ ELLENTÉRTÉK. A kiszorított részvényeseknek fizetett összeg ilyenkor nem lehet kevesebb, mint a korábbi vételi ajánlat során alkalmazott ellenérték, illetve a társaság egy részvényre jutó saját tőkéje (a kettő közül a magasabb). Az egy részvényre jutó saját tőkét a legutolsó, könyvvizsgáló által hitelesített éves beszámoló alapján kell meghatározni.

ÉRVÉNYTELENÍTÉS. A részvénytársaság érvénytelenné nyilvánítja azokat a részvényeket, amelyeket a kisebbségi tulajdonosok a határidő lejártáig nem adtak át.

VÉTELI KÖTELEZETTSÉG. Ha a nyilvános vételi ajánlat során az ajánlattevő a szavazati jogok több mint 90 százalékát megszerzi, a fennmaradó részvények tulajdonosainak kérésére – a vételi ajánlat érvényességét követő 30 napon belül – köteles e részvényeket is megvásárolni. Ekkor az ellenérték azonos a vételi jog esetén alkalmazottal.