Bútortrendek II.

Ígéretünkhöz híven design “miniszótárunkat” hétről hétre bővítjük, mintegy sorvezetőt adva a jelenleg uralkodó formakultúrához. A második rész olyan fogalmakat tartalmaz, amelyekkel jól jellemezhetők a design területén zajló progresszív jelenségek. Bárszék műanyagból. Bravúrdarabok Fluiditás A szigorú, szabályos körvonalakat lágy, higanyszerű megjelenés váltja fel, amely minden esetben futurisztikus és dinamikus hatást hoz létre. Mintha a tárgy állandóan [...]

Ígéretünkhöz híven design “miniszótárunkat” hétről hétre bővítjük, mintegy sorvezetőt adva a jelenleg uralkodó formakultúrához. A második rész olyan fogalmakat tartalmaz, amelyekkel jól jellemezhetők a design területén zajló progresszív jelenségek.


Bárszék műanyagból. Bravúrdarabok

Fluiditás
A szigorú, szabályos körvonalakat lágy, higanyszerű megjelenés váltja fel, amely minden esetben futurisztikus és dinamikus hatást hoz létre. Mintha a tárgy állandóan változtatná a körvonalait, áramolna, átrendeződne, mozgásban lenne. A folyadékszerűség elsősorban a számítógépes tervezés eredménye, s jelenleg a legprogresszívebb formai megoldások egyike. A gél- és gumiszerű tulajdonságokat mutató műanyagok alkalmasak ezeknek a tárgyaknak a kivitelezésére, csakúgy mint a különböző melegüveg-alakítási technikák és a fémek formába öntése során alkalmazott eljárások. Az ihlető forrás általában valamilyen természeti forma, amelyet aztán a designerek alaposan absztrahálva és deformálva gondolnak tovább.


Ülőpadok. Áramlás közben

Szoborszerűség
Erősen plasztikus és karakteres megjelenésűek a modern bútorok. Az új sziluetteket a számítógép alkalmazásának, a 3D-s tervezésnek köszönhetjük, ami a legvalószínűtlenebb térgörbék realizálását is lehetővé teszi. Az új formák új anyagválasztással járnak. Népszerű a hajlított, rétegelt lemez, amelyből légies, elegáns és könnyű bútorok készíthetők. A fémvázra felvitt speciális habbevonatok és a műanyagok fröccsöntéssel, injektálással történő formába öntése lágy, olykor formabontó, olykor organikus külsőt eredményez. Ezzel párhuzamosan a funkcióközpontúság és a praktikum háttérbe szorul.


Sokrétű bútorrendszer. Geometriai egyszerűséggel

Multifunkcionalizmus
A funkcionális sokrétűség általában elemi formákra redukált külsőt eredményez a tárgydesign területén. Az univerzalitás geometriai egyszerűséggel és a fölösleges részletek elhagyásával jár együtt. A tárgyak összevonása, a funkciók halmozása és a specializáció megszüntetése a jelen formakultúráját jellemző folyamat. Költözésekkel teli, mobilizálódott életformánkhoz jól megválasztott és sokrétűen hasznosítható termékek kellenek, ezekből is lehetőleg minél kevesebb. Elsősorban semleges hangvételű, minimalista stílusú designalkotások tartoznak a multifunkcionális tárgyak körébe. Például a modern polc- és tárolórendszerek vagy görgős konténerek irodai használatra ugyanúgy alkalmasak, mintha a konyha berendezéseként fogjuk munkára őket, de a nappali bútorzataként szintén megállják a helyüket. A kárpitozott puffok egyszerre tölthetik be az önálló ülőbútor, a lábzsámoly és a szófa melletti dohányzó- vagy lerakóasztal szerepét.