Privatizál az ENSZ

Koszovó 350 állami tulajdonú gazdasági egysége közül 300-at bezárna, 50-et viszont privatizálna az elvileg Szerbiához tartozó, de valójában az ENSZ által irányított tartomány nemzetközi adminisztrációja (UNMIK). Az első 6 vállalatra vonatkozó pályázati kiírásnak március elején már meg is kellett volna jelennie – ezek közepes méretű, átlagosan 100 embert foglalkoztató cégek, amelyek tevékenységi köre a téglaégetéstől [...]

Koszovó 350 állami tulajdonú gazdasági egysége közül 300-at bezárna, 50-et viszont privatizálna az elvileg Szerbiához tartozó, de valójában az ENSZ által irányított tartomány nemzetközi adminisztrációja (UNMIK). Az első 6 vállalatra vonatkozó pályázati kiírásnak március elején már meg is kellett volna jelennie – ezek közepes méretű, átlagosan 100 embert foglalkoztató cégek, amelyek tevékenységi köre a téglaégetéstől az ipari hűtésig terjed -, ám ezt a lépést elhalasztották. Az ok kizárólag a földtulajdon kérdésének rendezetlensége, habár Belgrád és a helyi szakszervezetek ellenzik a privatizációs terveket. A szerb vezetés még tavaly júniusban arra kérte a Biztonsági Tanácsot, hogy függessze fel a programot, mivel arról korábban nem egyeztettek Belgráddal. Nincs szó arról, hogy elleneznék a koszovói magánosítást, de lényegesnek tartanák a szerb érdekek védelmét.

A koszovói szakszervezetek ugyancsak ellenzik az “elhamarkodott” privatizációt, mivel szerintük a pályázatok elbírálásánál nem fordítanak kellő figyelmet a munkahelyek megtartására. Bár hivatalos adatok nincsenek, elemzők szerint Koszovóban már ma is 30 és 50 százalék közötti a munkanélküliség.