Kincstári borúlátás

Továbbra is bizonytalan a várt fellendülés, miközben “az iraki válság megoldatlansága, az azzal kapcsolatos nemzetközi konfliktusok éleződése egyértelműen rontja a gyors kibontakozás esélyét – állapítja meg gyorsjelentésében a Pénzügyminisztérium (PM). A tárca lejjebb is vette az idei gazdasági növekedésre – ezen belül az áruk, szolgáltatások kivitelének és behozatalának bővülésére – vonatkozó prognózisát. Az elemzők már [...]

Továbbra is bizonytalan a várt fellendülés, miközben “az iraki válság megoldatlansága, az azzal kapcsolatos nemzetközi konfliktusok éleződése egyértelműen rontja a gyors kibontakozás esélyét – állapítja meg gyorsjelentésében a Pénzügyminisztérium (PM). A tárca lejjebb is vette az idei gazdasági növekedésre – ezen belül az áruk, szolgáltatások kivitelének és behozatalának bővülésére – vonatkozó prognózisát. Az elemzők már régebb óta 4 százaléknál kisebb GDP-gyarapodásra számítanak. A “kincstári” prognoszták szerint a bérek vásárlóértéke még mindig 8 százalék körüli mértékben gyarapszik.


Más szóval: az átállás a “választási vonalvezetésről” lassúbbnak ígérkezik, mint korábban gondolták. Az államháztartás első két havi hiánya például máris 208,2 milliárd forintra rúg, vagyis eléri a teljes évre engedélyezett összeg 25 százalékát. A PM-ben időleges tényezőkkel – a márciusra áthúzódó jövedékiadó-elszámolással, a megugró második havi áfa-visszautalásokkal, az év eleji közalkalmazotti bérkifizetésekkel – magyarázzák a kilengést, és a büdzsét továbbra is teljesíthetőnek tartják. Mivel a tervezettnél nagyobb lesz a bérkiáramlás, a bérekhez kapcsolódó befizetésekben csakugyan van tartalék. Ugyanakkor rések vehetők ki a társadalombiztosítás, ezen belül is főként a gyógyszerkassza és a gyógyító, megelőző ellátás előirányzatainál.

Bár a januári fizetési mérleg a vártnál kedvezőbb lett – az MNB előzetes adata szerinti 261 millió eurós folyó hiány hajszálra egyezik az egy évvel korábbival -, aggasztó a tőkebeáramlás erőteljes lassulása. A részvény- és üzletrész-befektetések egyenlege januárban 68 millió euróra – az egy évvel korábbi beáramlás kevesebb mint harmadára – zuhant.