Uniós fejlesztési alapok

STRUKTURÁLIS ALAPOK. E fejlesztési alapokat a regionális különbségek csökkentésére hozták létre, céljaira az Európai Unió teljes költségvetésének mintegy harmadát használják fel. A 2000-2006-os időszakban ez az összeg 195 milliárd euró. Ezek az alapok elsősorban nemzeti programokat támogatnak. A strukturális alapok kizárólag kiegészítő hozzájárulást biztosítanak a programok nemzeti finanszírozásához, forrásaik csak uniós tagállamok számára érhetők el, [...]

STRUKTURÁLIS ALAPOK. E fejlesztési alapokat a regionális különbségek csökkentésére hozták létre, céljaira az Európai Unió teljes költségvetésének mintegy harmadát használják fel. A 2000-2006-os időszakban ez az összeg 195 milliárd euró. Ezek az alapok elsősorban nemzeti programokat támogatnak. A strukturális alapok kizárólag kiegészítő hozzájárulást biztosítanak a programok nemzeti finanszírozásához, forrásaik csak uniós tagállamok számára érhetők el, a csatlakozó országokban ezzel szemben az úgynevezett előcsatlakozási alapokból valósíthatók meg hasonló fejlesztések.

Jelenleg az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap, a Halászati Pénzügyi Orientációs Eszköz, valamint a Mezőgazdasági Garancia és Orientációs Alap működik. E támogatások elnyerésének többnyire az az alapfeltétele, hogy az adott régió GDP-je ne haladja meg az uniós átlag 75 százalékát.

KOHÉZIÓS ALAP. E pénzügyi forrás a környezetvédelmi és közlekedési projektekhez nyújt támogatást. Fő célja a gazdasági és társadalmi kohézió megteremtésén túl elsősorban elősegíteni a felkészülést a gazdasági és pénzügyi unióba történő belépésre. Az alap támogatására azok az országok jogosultak, amelyekben az egy főre jutó GDP a közösségi átlag 90 százaléka alatt marad. A strukturális alapokkal ellentétben a kohéziós alap régiók helyett tagállamoknak nyújt támogatást. A csatlakozó országok által az uniós tagság első két évében kapott támogatások mintegy felét teszik majd ki a strukturális, illetve a kohéziós alapból származó források, együttes összegük elérheti a 20 milliárd eurót.