Szerény drágulás

A fogyasztói árak növekedése februárban 0,8 százalékos volt, s az előző év februárjához képest csupán 4,5 százalékos az emelkedés. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait pozitíven értékelték az elemzők, akik előzetesen néhány tized százalékponttal magasabb drágulást valószínűsítettek. A szezonális kiskereskedelmi árcsökkentések nagyban hozzájárulhattak a kedvező adathoz. Dwyfor Evans, a Bank of America londoni befektetési irodájának [...]

A fogyasztói árak növekedése februárban 0,8 százalékos volt, s az előző év februárjához képest csupán 4,5 százalékos az emelkedés. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait pozitíven értékelték az elemzők, akik előzetesen néhány tized százalékponttal magasabb drágulást valószínűsítettek. A szezonális kiskereskedelmi árcsökkentések nagyban hozzájárulhattak a kedvező adathoz.

Dwyfor Evans, a Bank of America londoni befektetési irodájának térségi elemzője szerint az is szerepet játszott a vártnál jobb adatban, hogy a villamos energia drágulása a számlázás eltolódása miatt még nem jelent meg a februári számokban. Az elemző májustól várja a drágulás gyorsulását; számításai szerint a 12 havi infláció augusztusban tetőzik 6,8 százalékkal.

Az elemző a következő néhány hónapban még nem számít arra, hogy az MNB szigorít kamatpolitikáján, de ha a külső nyomás – főleg az olajár növekedése – egyértelművé válik, májusban vagy júniusban már lehetséges fél százalékpontnyi kamatemelés.

A februári adat azonban erősíti annak valószínűségét is, hogy az év végi infláció meglehetősen közel lesz az MNB célszámához, a 4,5 százalékhoz.