Sztori híján

A befektetőknek jól jöhet, de a Matáv-árfolyamot aligha fényezi a szokásosnál nagyobb osztaléknövekedés.

Nem okozott meglepetést, amikor a Matáv londoni road show-ján az immár szokásosnak tekinthető 1 forintos emelésnél nagyobb osztaléknövelést helyezett kilátásba a cégvezetés, hiszen a távközlési társaság már korábban bejelentette: átdolgozza eddigi osztalékpolitikáját. Igaz, számos elemző csak 2004-től számolt növekvő kifizetésekkel, mivel az idén a cég életében még a Westel megvásárlásakor felvett hitel törlesztése az elsődleges pénzügyi feladat. A Matáv kiváló cash-flow termelő képessége elegendő fedezetet nyújt egy ilyen értelmű döntéshez, noha az itt kifizetendő összegek korlátozhatják az esetleges újabb akvizíciókra fordítható forrásokat.


Az új osztalékpolitika kedvező fogadtatásra találhat az intézményi befektetők körében, ahol eddig joggal kifogásolták, hogy hiába a kiváló cash-flow termelő képesség, ha ebből a részvényesek csak filléreket látnak. Természetesen a 12 forint helyett mondjuk 15 forintra emelkedő osztalék nem teszi sokkal vonzóbbá a részvényt (az osztalékhozam még így is elhanyagolható), inkább csak jelzésértékűnek tekinthető. A befektetők valószínűleg jobban örülnének egy növekedési sztorinak, ám a Deutsche Telekom terjeszkedésének leállítása miatt valószínűleg kénytelenek beérni egy jóval konzervatívabb történettel.

Növekvő osztalékával a Matáv mindenesetre jelezheti a befektetők felé stabilitását, és a szabad cash-flow elköltésének új – eddig a távközlésben ritkán használt – módjával az eddiginél nagyobb figyelmet érdemelhet ki. Mindez azonban csak mérsékelten hathat az árfolyamra.

Az osztalék növekedésében fontos szerepet játszhat a Deutsche Telekom, amely akár egy 100 százalékos kifizetés-növekedés esetén is csökkenő magyarországi osztalékbevétellel kénytelen beérni. A kijelentés első látásra meglepő, azonban nem szabad arról elfelejtkezni, hogy a német távközlési óriás most először nem számolhat a Westellel, amelynek kisebbségi részesedése után a megelőző két évben 8,5, illetve 11,5 milliárd forintot tehetett zsebre, miközben a Matávtól csak 6, illetve 6,6 milliárdos osztalékbevételt könyvelhetett el.

A Deutsche Telekom adósságállományának szempontjából a Matávtól kapott osztalék természetesen nem oszt, nem szoroz. Kérdés az is, hogy a német óriás inkább a többi tulajdonos felé is pénzkiáramlással járó osztalékfizetést, vagy a vele szemben fennálló tartozások mihamarabbi visszafizetését szorgalmazza-e inkább. Az osztalék mértékének megállapítása közgyűlési hatáskör, így a döntés a Deutsche Telekom kezében van. A lehetőségek tárháza széles, választ csak később, a részvényesi gyűlési előterjesztésekből kaphatunk.