Élet a jég alatt?

Akár az élet kialakulásához szükséges összetett molekulák is előfordulhatnak a Jupiter Európa nevű holdjának felszíne alatt – feltételezi a NASA egyik csillagásza. A kutató szerint az égitestet borító vastag jég alatt létrejöhetnek azok a bonyolultabb vegyületek, amelyek az elő szervezetek megjelenését is lehetővé teszik. Jég az európán. Szerves molekulák lehetnek alatta. Ahhoz, hogy az egyszerű [...]

Akár az élet kialakulásához szükséges összetett molekulák is előfordulhatnak a Jupiter Európa nevű holdjának felszíne alatt – feltételezi a NASA egyik csillagásza. A kutató szerint az égitestet borító vastag jég alatt létrejöhetnek azok a bonyolultabb vegyületek, amelyek az elő szervezetek megjelenését is lehetővé teszik.


Jég az európán. Szerves molekulák lehetnek alatta.

Ahhoz, hogy az egyszerű kémiai építőkövekből az élethez szükséges aminosavak, cukrok, vagy nukleinsavak alakuljanak ki, energiára van szükség – ez a Földön annak idején nagy valószínűséggel villámlásokból származott. Az Európán más történik: az amerikai kutató kísérleteiben nemrég nagy sebességű alumíniumgolyókkal bombázta a laboratóriumában modellezett “Európa-jeget”, s úgy találta, hogy a becsapódások elektromos kisüléseket váltanak ki az alatta lévő vízben, amikor a jég megreped. Így igazolta, hogy a molekulaformáló elektromos kisülések nemcsak meteorológiai jelenségek, hanem mechanikus behatások következtében is kialakulhatnak. Az Európán például akkor, amikor a jégpáncélba meteoritok csapódnak. A kisülések a jég alatt hozzájárulhatnak az első komplex molekulák létrejöttéhez.