Bánat-pirula

Egy befuccsoló gyógyszerkutatás miatt az Egisnek szerényebb jövőre kell felkészülnie.

Egy rossz hír ára közel 30 milliárd forint is ilehet: az Egis piaci értéke 87 milliárd forintról 58 milliárdra zuhant percekkel azt követően, hogy részvényével ismét megindulhatott a kereskedés, miután azt egy meglehetősen kedvezőtlen bejelentés miatt fel kellett függeszteni. A második legnagyobb magyar gyógyszergyár finn kutatási partnere, az Orion közölte: hatékonyság hiányában nem folytatja az Egis által szorongásgátlás gyógyítására kifejlesztett, deramciclane névre keresztelt molekula kísérleteit. A hír különösen azért volt meglepő, mert a második kísérleti fázis még a vártnál lényegesen kedvezőbb eredményeket hozott. Ezek alapján senki sem számított arra, hogy a molekula a harmadik, végső kutatási stádiumban az amerikai kísérletek során nem hozza majd az elvárt hatékonyságot. A hivatalos magyarázat szerint mégis ez történt, így az Orion és a Pharmacia bejelentette, hogy felhagynak a kísérletek folytatásával.


Két részvényelemző is felhívta azonban a figyelmet arra, hogy más érdek is állhat a kutatások bukása mögött. Nevezetesen az, hogy a Pharmaciát, az amerikai kutatásokat végző gyógyszercéget néhány hónapja felvásárolta a világ legnagyobb gyógyszergyártója, a Pfizer. Utóbbi társaság pedig a deramciclane által megcélzott hatásterületen már rendelkezik egy ugyancsak végső kutatási fázisban lévő termékkel, és sejthető, hogy a két gyógyszer közvetlen konkurensként, egy időben ért volna a piacra.

Bármi is álljon a háttérben, annyi bizonyos, a hidegzuhany nem a legjobb pillanatban érte a befektetőket. Az Egis ugyanis szektortársához, a Richterhez viszonyítva az elmúlt időszakban rendszeresen csalódást keltő negyedéves eredményekkel állt a befektetők elé. A társaság – szemben a Richterrel – nem tudott hatékony módszert találni a forinterősödés kedvezőtlen hatásainak kivédésére, s így fokozatosan visszaeső hatékonyságról számolt be.

A befektetőkben a lelket eddig éppen a deramciclane tartotta: a világpiaci mércével is áttörést ígérő új Egis-terméknek a piaci szereplők a Richter árazásához viszonyítva, a P/E-mutatót alapul véve, több mint 30 százalékos prémiumot tulajdonítottak. A rossz hír bejelentését követő öt kereskedési napon azonban a korábban 12-13 ezer forinton forgó részvény árfolyama 7700 forintos szinten stabilizálódott.

A jövő sem sokkal biztatóbb. A fentiek alapján az Egis P/E-alapú árazása nem haladhatja meg a közép- és kelet-európai régió 10-es szektorátlagát, sőt 10-15 százalékos diszkont alkalmazása is indokolt. A végeredmény pedig a 7200-7700 forintos árfolyamsáv, de még az is tovább erodálódhat, ha a következő negyedévben sem következik be a menedzsment előrejelzéseinek megfelelő teljesítményjavulás. Az Egis vásárlásával tehát még mindig érdemes kivárni..