Nem víz vájta őket

A Mars. Szublimált széndioxid A Vörös Bolygó vízmosásszerű felszíni képződményeiben sokan még ma is a marsi élet közvetett bizonyítékait látják. Bár ezek egyértelműen nem mesterséges eredetűek, meglétük vízre utal, mely közegben elméletileg még a Marson uralkodó feltételek között is kialakulhatott az élet. Mivel azonban e csatornák több millió évvel ezelőtt formálódtak, a kutatók egyelőre azt [...]


A Mars. Szublimált széndioxid

A Vörös Bolygó vízmosásszerű felszíni képződményeiben sokan még ma is a marsi élet közvetett bizonyítékait látják. Bár ezek egyértelműen nem mesterséges eredetűek, meglétük vízre utal, mely közegben elméletileg még a Marson uralkodó feltételek között is kialakulhatott az élet. Mivel azonban e csatornák több millió évvel ezelőtt formálódtak, a kutatók egyelőre azt sem tudják biztosan, miként is jöttek létre. Ma az általánosan elfogadott elmélet szerint a hasadékokat valamikor folyékony víz vájta ki, ami aztán rejtélyes módon eltűnt a bolygóról, vagy legalábbis annak felszínéről. Egy ausztrál geológus most új feltételezéssel állt elő: megfigyelései szerint a mélyedéseket nem folyékony víz, sőt nem is folyadék vájta ki, hanem gáz, méghozzá szén-dioxid. Szerinte folyékony víz nincs és nem is volt a Marson, így ott élet sem létezhetett soha.

A kutató azt a jelenséget vette alaposabban szemügyre, amelynek során a marsi tavasz idején az ottani déli sarkot borító jégsapka visszahúzódik. Felvételek tanulmányozása alapján úgy véli, hogy ilyenkor az ott fagyott állapotban lévő szén-dioxid szublimál (vagyis szilárd halmazállapotúból közvetlenül gázneművé válik, ami a marsi viszonyok között elképzelhető), eközben pedig egyfajta szelet kavar, amely port, homokot és törmeléket magával ragadva alakítja ki a csatornákat.