Sony VAIO PCV-W10 – Az asztali notebook

Mondhatni, a jövő desktopjának arculatát alakította ki PCV-W10 jelű modelljében a Sony: a gép olyan megoldásokat egyesít, amelyek ma még a legtöbb háztartásban igencsak csúcstechnológiának számítanak. Bár a japán gyártó asztali gépnek hirdeti, igazából óriási notebookot állított elő; ez azonban PC-nek még mindig túl könnyű, képernyővel együtt mindössze kilenc kilót nyom. A 15,3 inches, szélesvásznú [...]

Mondhatni, a jövő desktopjának arculatát alakította ki PCV-W10 jelű modelljében a Sony: a gép olyan megoldásokat egyesít, amelyek ma még a legtöbb háztartásban igencsak csúcstechnológiának számítanak. Bár a japán gyártó asztali gépnek hirdeti, igazából óriási notebookot állított elő; ez azonban PC-nek még mindig túl könnyű, képernyővel együtt mindössze kilenc kilót nyom. A 15,3 inches, szélesvásznú arányokban (16:9) kialakított LCD-vel ellátott gép a mobilszámítógépekhez hasonlóan összehajtható, a folyadékkristályos képernyő által megtakarított helyet pedig a különböző shortcut-gombokkal felszerelt, kényelmesen kezelhető nagyméretű billentyűzet foglalja el.

A Sony küldetése: többfunkciós készülékké tenni a komputert, amelynek fő szerepköre ezentúl nem a hagyományos otthoni munkára alkalmas eszköz, hanem a multimédiás terminál lesz. Az ma már alapkövetelmény, hogy a számítógépeket kombó CD-író és DVD-lejátszóval kínálják, ám mindezek a PCV-W10 esetében az LCD-be épített hangfalakkal kiegészülve – a notebookokkal ellentétben – már hi-fi hangminőséget nyújtanak. Maga a képernyő pedig – akár az internetről letöltött, vagy onnan valós időben lejátszott, akár DVD filmek nézegetés közben – házimozi-szerű élményt nyújt. Hogy a feladatlista teljes legyen, a hatalmas LCD-t a Sony nemcsak mozgó, hanem állóképek bemutatására is szánja: a gépre telepített PictureGear Studio szoftver fotóalbumok, prezentációk készítését teszi lehetővé. A szerkentyű 1600 dollárba kerül.