Új típusú tumorvakcina – Fúzió a lombikban

Egyedülálló vakcinálási módszert dolgoztak ki bizonyos ráktípusok ellen az amerikai Genzyme nevű biotech cég genetikusai: egy eddig soha senki által nem alkalmazott eljárás során arra bírják rá az immunrendszer sejtjeit, hogy a tumorsejtekkel összeolvadva tegyék azokat ártalmatlanná. A kutatók szerint az oltóanyagot minden beteg esetében “testre szabva” kell előállítani. Az oltóanyagok működési elve a legtöbb [...]

Egyedülálló vakcinálási módszert dolgoztak ki bizonyos ráktípusok ellen az amerikai Genzyme nevű biotech cég genetikusai: egy eddig soha senki által nem alkalmazott eljárás során arra bírják rá az immunrendszer sejtjeit, hogy a tumorsejtekkel összeolvadva tegyék azokat ártalmatlanná. A kutatók szerint az oltóanyagot minden beteg esetében “testre szabva” kell előállítani.

Az oltóanyagok működési elve a legtöbb esetben tulajdonképpen néhány alapmechanizmusra vezethető vissza, a Genzyme módszere azonban mindegyiktől alaposan eltér. A kutatók ugyanis nem a hagyományos módszerekkel állítják elő az immunrendszert stimuláló “ágenst”, hanem úgy, hogy a páciensekből származó tumorsejteket elektromos impulzus segítségével lombikban összeolvasztják az immunrendszer meghatározott sejtjeivel. Az elektromos áram hatására a két parány membránja zipzárként felnyílva egyesül, és így olyan komplex jön létre, amely mindennél hatékonyabban riadóztatja a daganat ellen a sejt belső molekuláris védelmi rendszereit. Az egyesült sejtben keletkező új immunmolekulákat ezután a kutatók elválasztják és visszajuttatják a beteg szervezetébe, ahol azok az immunrendszert mozgósítva segítenek a tumorsejtek elpusztításában. A tapasztalatok szerint a módszer különösen a rendkívül veszélyes vesedaganatok gyógyításában lehet eredményes; a Genzyme jelenleg egy harmincfős csoporton végzi a klinikai vizsgálatok első szakaszát.