Genetika az istállóban – DNS-teszt lovaknak

Versenylovak. Nyerésre születtek. Az örökítő anyag vizsgálatával próbálják megtalálni brit kutatók a legtehetségesebb versenylovakat; szerintük így kevesebb fáradsággal és hatékonyabban lehet felkészíteni a különböző lósportokra a legmegfelelőbb egyedeket. A genetikai kutatómunkát az Animal Health Trust nevű szervezet végzi, céljuk, hogy a legeredményesebb példányoktól begyűjtött mintákban meghatározzák a gyorsaság, a teherbírás, vagy éppen a hosszú távú [...]


Versenylovak. Nyerésre születtek.

Az örökítő anyag vizsgálatával próbálják megtalálni brit kutatók a legtehetségesebb versenylovakat; szerintük így kevesebb fáradsággal és hatékonyabban lehet felkészíteni a különböző lósportokra a legmegfelelőbb egyedeket.

A genetikai kutatómunkát az Animal Health Trust nevű szervezet végzi, céljuk, hogy a legeredményesebb példányoktól begyűjtött mintákban meghatározzák a gyorsaság, a teherbírás, vagy éppen a hosszú távú tűrőképesség genetikai markereit. Amennyiben sikerülne megbízható teszteket kifejleszteniük, az valószínűleg nemcsak az istállók működését változtatná meg alaposan, hanem a bukmékerirodákét is, amelyek ma még jórészt az elért eredményeket, az állatok felmenőit és a zsoké tulajdonságait veszik figyelembe az “oddsok” kialakításánál.

Bár jelentéseik szerint évekig tartó munkára van még szükség a biztos eredményt adó vizsgálat kifejlesztéséhez, erőfeszítéseiknek már ma is látszik az eredménye. Bizonyos gyakori lóbetegségek – például egy, az egyébként ritka szürke színű telivéreknél gyakori bőrrák – esetében máris találtak olyan molekuláris jegyeket, amelyek összefüggésbe hozhatók a rendellenességekkel.