Befektetői iskola – RSI, a részvény erősségének mutatója

MI AZ RSI? A technikai elemzés talán legfontosabb előre mutató indikátora a relatív erősség index (RSI). Az RSI az adott részvény saját magához viszonyított erősségét méri, “működése” azon a feltételezésen alapul, hogy amikor egy részvény “túladottá” válik, akkor nagy valószínűséggel emelkedés fog bekövetkezni, ha pedig “túlvett” állapotba kerül a piac, akkor a csökkenés időszaka jön [...]

MI AZ RSI? A technikai elemzés talán legfontosabb előre mutató indikátora a relatív erősség index (RSI). Az RSI az adott részvény saját magához viszonyított erősségét méri, “működése” azon a feltételezésen alapul, hogy amikor egy részvény “túladottá” válik, akkor nagy valószínűséggel emelkedés fog bekövetkezni, ha pedig “túlvett” állapotba kerül a piac, akkor a csökkenés időszaka jön el.

JELZÉSEK. Az RSI az adott instrumentum árfolyamának felfelé és lefelé történő mozgásainak arányát méri százalékos formában kifejezve. Az index 0 és 100 közötti értékeket vehet fel, de ha a mutató eléri a 70-et vagy meghaladja azt, akkor az azt jelenti, hogy az árfolyamok többet emelkedtek a piaci várakozásnál, s az említett részvényt vélhetően “túlvették”. Amennyiben az indikátor 30-as vagy annál alacsonyabb értéket vesz fel, akkor az azt jelzi, hogy az árfolyam többet csökkent, mint a piaci várakozás, vagyis az instrumentumot “túladták”.

HASZNÁLATA. A relatív erősség index kifejlesztője Wells Wilder volt, aki 14 napos RSI használatát javasolta, de népszerű még a 9 és a 25 napos mutató is. Minél rövidebb periódust választunk, annál volatilisebb indexet kapunk, s a mutató kilengése megtévesztő lehet, túl heves mozgásokat jelez. Hosszabb periódus esetén a grafikon ellaposodik, kisimul. Az indikátor legjobban azokban az esetekben használható, amikor az árfolyam egy meghatározott sávban mozog.