Uniós mérleg

Túlnyomórészt pozitív várakozásokat fogalmazott meg az Európai Unió (EU) keleti kiterjesztésével kapcsolatban az a másfél ezer gazdasági vezető, akiket a United Parcel Service (UPS) csomagkézbesítő vállalat megbízásából a Taylor Nelson Sofres kérdezett meg tavaly ősszel. Tízből hat gazdasági vezető gondolja úgy, hogy a bővítés pozitívan hat majd vállalata üzleti tevékenységére, és csupán 7 százalékra rúgott [...]

Túlnyomórészt pozitív várakozásokat fogalmazott meg az Európai Unió (EU) keleti kiterjesztésével kapcsolatban az a másfél ezer gazdasági vezető, akiket a United Parcel Service (UPS) csomagkézbesítő vállalat megbízásából a Taylor Nelson Sofres kérdezett meg tavaly ősszel. Tízből hat gazdasági vezető gondolja úgy, hogy a bővítés pozitívan hat majd vállalata üzleti tevékenységére, és csupán 7 százalékra rúgott azoknak az aránya, akik szerint cégük hátrányt szenved majd az unió kiterjesztését követően. A legoptimistábbnak az olaszok, a németek és a belgák mutatkoztak, a legszkeptikusabbak pedig a britek voltak. A cégvezetők csaknem kétharmada úgy gondolja, hogy fontos lenne az EU-ban elnököt választani; ezt az elképzelést a leglelkesebben az olaszok és a spanyolok támogatják.

A jelenlegi uniós tagországok felső vezetői szerint a tagjelölt országok közül Lengyelországnak van a legnagyobb esélye arra, hogy az uniós csatlakozást követően fellendüljön a gazdasága. A jövőbeli pozitív kilátások szempontjából a második helyre Csehország került, míg a harmadikra Magyarország. A megkérdezett európai topmenedzserek 28 százaléka szerint hazánkban várható a legnagyobb GDP-bővülés a csatlakozás után.