Spermaölő gyógyszer – Férfi fogamzásgátló

Genetikai rendellenesség gyógyítására szánták, ám a férfiak nemzőképességét csökkentő antibébi-tabletta hatóanyaga lehet az a vegyület, amellyel brit kutatók kísérleteznek. A Oxford University és fiókvállalkozása, az Oxford Glyosciences által fejlesztett molekula, az N-butildeoxi-nojirimicin egerekben hatékony spermium-roncsolónak bizonyult. A szóban forgó anyagot az egyebek mellett a máj és a lép megnagyobbodásával járó Gaucher-szindróma, egy örökletes betegség kezelésére [...]

Genetikai rendellenesség gyógyítására szánták, ám a férfiak nemzőképességét csökkentő antibébi-tabletta hatóanyaga lehet az a vegyület, amellyel brit kutatók kísérleteznek. A Oxford University és fiókvállalkozása, az Oxford Glyosciences által fejlesztett molekula, az N-butildeoxi-nojirimicin egerekben hatékony spermium-roncsolónak bizonyult.

A szóban forgó anyagot az egyebek mellett a máj és a lép megnagyobbodásával járó Gaucher-szindróma, egy örökletes betegség kezelésére fejlesztik a kutatók, az előre nem remélt “mellékhatást” pedig állatkísérleteik közben vették észre. Ezek eredményeiből kiderült, hogy a hatóanyaggal kezelt hím egerek spermiumai oly mértékben roncsolódnak, hogy azok képtelenek megtermékenyíteni a petesejtet; ezt a hatást pedig az anyag úgy váltja ki, hogy közben nem változtatja meg az alanyok szexuális viselkedését. Ez utóbbi ténynek azért van jelentősége, mert a ma tesztelés alatt álló férfi fogamzásgátlók általában nemcsak a spermiumok termelésére, vagy azok mozgására hatnak, hanem a libidóra és a potenciára is, mégpedig úgy, hogy általában erősen csökkentik azokat. Az is jó jel, hogy a kísérletbe vont egerek a hatóanyag adagolásának felfüggesztésre után egészséges utódokat nemzettek.

Az, hogy egy kutatott hatóanyagot végül az eredeti indikációtól – vagyis betegségtől – gyökeresen eltérő céllal alakítanak gyógyszerré, gyakran előfordul; ilyen például az impotencia kezelésére használatos kék pirula is, amelyet a keringési rendellenességek ellen tervezett anyagból fejlesztettek ki. Bár az Oxford Glyosciences nem jelezte, hogy módosítaná terveit, befektetői azzal bizonyosan tisztában vannak, hogy egy jól működő férfi fogamzásgátló piaca sokkal nagyobb lehet, mint a ritka Gaucher-betegség gyógyszeréé.