Két ünnep közt – Az öröm hete

Valljuk meg őszintén, a karácsony és szilveszter közötti hét során nem sokat lendítünk a munka szekerén, túl közel van e két ünnep ahhoz, hogy komolyan vehessük magunkat. A korábbi esztendőkben azonban kialakult az a gyakorlat, hogy a jeles napokon a művészek is pihennek – az idén ez másképpen van. Olyannyira, hogy december 24-én délután kettőkor [...]

Valljuk meg őszintén, a karácsony és szilveszter közötti hét során nem sokat lendítünk a munka szekerén, túl közel van e két ünnep ahhoz, hogy komolyan vehessük magunkat. A korábbi esztendőkben azonban kialakult az a gyakorlat, hogy a jeles napokon a művészek is pihennek – az idén ez másképpen van. Olyannyira, hogy december 24-én délután kettőkor is mehetünk még színházba a Nemzeti Táncszínház jóvoltából. A természetesen gyerekeknek szánt Holle anyó című egyfelvonásos táncjáték a Grimm testvérek kedves és tanulságos meséje alapján született, s azon emberi erényekről gondolkodtatja el akár még a kísérő felnőtteket is, amelyekről ez a nap szól. A Budapest Táncszínház előadását december 31-én a Botafogo Táncegyüttes szilveszteri produkciója követi Táncoljunk át az Újévbe! címmel: a latinos temperamentumú műsorban jól megfér egymás mellett a spanyol népzene, a Kabaré világa, egy Queen-fantázia éppúgy, mint a cigány folklór. Nem pihennek az év utolsó napján az Operaház művészei sem, hiszen az Európa Gála című szilveszteri produkcióban a komolyzene szerelmesei – előadók és közönség – együtt búcsúztatják majd az óévet. José Cura, az est sztárvendége mellett a hangulat megteremtésében olyan művészek vállalnak részt, mint a Budapesti Filharmónia Társaság zenekara, Sümegi Eszter, Bándi János, valamint a Magyar Állami Operaház balettkara és szólistái. Akik a csöndesebb, meghittebb miliőt keresik ezen a napon is, azok a Zeneakadémia nagytermében találják ezt meg, ahol a Budapest Fúvósegyüttes szilveszteri koncertjét hallgathatják meg.

A környező napok kínálata sem kevésbé érdektelen: igazi csemege a Matáv Szimfonikus Zenekar december 19-i koncertje a Zeneakadémián, ahol Beethoven Missa Solemnisét szólaltatják meg Frankó Tünde, Meláth Andrea, Fekete Attila és Rácz István közreműködésével. A társulat igazi nagy “dobása” viszont az a karácsonyi meglepetésként beharangozott koncert, ahol a Ghymes együttessel muzsikálnak együtt – e programra december 27-én kerül sor a Kongresszusi Központban.