Logitech IO – Digitális írószer

Míg a legtöbb PC-gyártó a személyi számítógépet – notebookot, tenyérgépet, vagy éppen tábla-PC-t – igyekszik a papírt kiküszöbölő felhasználóbarát termékké alakítani, a Logitech éppen a kézírás megmentésén fáradozik; fejlesztői úgy vélik, a papír nélküli iroda víziója nem egyéb, mint utópia. Új termékük, az optikai szenzorral felszerelt toll, a digitális papír és a hozzá kapcsolódó memória [...]

Míg a legtöbb PC-gyártó a személyi számítógépet – notebookot, tenyérgépet, vagy éppen tábla-PC-t – igyekszik a papírt kiküszöbölő felhasználóbarát termékké alakítani, a Logitech éppen a kézírás megmentésén fáradozik; fejlesztői úgy vélik, a papír nélküli iroda víziója nem egyéb, mint utópia. Új termékük, az optikai szenzorral felszerelt toll, a digitális papír és a hozzá kapcsolódó memória azok számára készült, akik még a XXI. században sem lusták kézzel írni.

A Logitech Io nevű kitt működésének alapjául szolgáló technológiát az Anoto cég fejlesztette ki azzal a céllal, hogy a jegyzetelést valós időben, vezeték nélküli összeköttetéssel digitalizálják. Ezt ugyan még nem sikerült elérni, ám a rendszer egyes elemei már függetleníthetők a számítógéptől, így a felhasználó viszonylag kényelmesen archiválhatja írását.

A rendszer lelke a digitális papír, amely előre nyomtatott apró pontocskákat tartalmaz. Ebben a hatalmas mátrixban igazodik el a toll leolvasója, amely az írással kieső területet érzékeli és továbbítja a memóriába. A információ aztán USB porton keresztül a számítógépbe küldhető – tetszőleges formátumban. Itt végül a mellékelt szoftverek segítségével a bevitt fájlok egy hálózat tagjai között megoszthatók, vagy kivetíthetők, a felhasználók igényeinek megfelelően. A csomag egyelőre korlátozott teljesítményre képes kézírásazonosító programot is tartalmaz, amely a tenyérgépek szoftvereihez hasonlóan rövid tanulási folyamat után felismeri a tulajdonos kézírását. A szett novembertől kapható majd az Egyesült Államokban és az Európai Unióban, ára várhatóan 199 dollár lesz.