Digitális bukszák – Jön az e-pénz

A kisösszegű kifizetések legmegfelelőbb eszköze az elektronikus pénztárca lehet.

Magyarországon néhány hónapja jelentek csak meg az első csipes bankkártyák, Európa jó pár országában azonban már az elektronikus fizetőeszközök ennél fejlettebb generációja hódít. Franciaországban, Belgiumban, vagy Nagy-Britanniában a terheléses bankkártyák és a hitelkártyák mellett a vásárlók ma már e-pénztárcával fizetnek – ez a meghatározott összeggel feltölthető csipkártya elsősorban akkor helyettesíti a készpénzt, amikor a kártyatulajdonos kis összegben, legfeljebb néhány eurónak megfelelő értékben vásárol.

Az e-buksza a tranzakció mindhárom résztvevőjének – a banknak, a vásárlónak és a kereskedőnek – kézzel fogható előnyöket kínál. A hagyományos terheléses bankkártyával történő fizetés esetén ugyanis bonyolult és hosszú ideig tartó személyazonosító eljárásra, valamint a PIN-kódok közlésére van szükség, ami – az esetek 99 százalékában – csak úgy történhet, hogy az elfogadóhely minden egyes kártyaművelet során felveszi a kapcsolatot a kibocsátó pénzintézettel. Ez a kommunikáció pedig meglehetősen drága, költségei kis összegű kifizetések alkalmával – amikor mondjuk egy doboz cigarettáért fizet kártyatulajdonos – meg is haladhatják az adásvétel összegét. Franciaországban például, ahol felbukkanásuk pillanatától hihetetlen népszerűségnek örvendenek a készpénzmentes fizetési módok, a kiskereskedők panaszai szerint teljes árbevételük 20 százalékát kell a lapkás kifizetésekhez kötődő tranzakciós költségekre fordítaniuk. Az e-pénztárca elfogadásakor hasonló kiadásoktól azonban már nem kell tartaniuk: ez lehetővé teszi, hogy csak meghatározott időközönként, általában havonta egyszer számoljanak el a bank felé a tranzakciókkal.


Az elektronikus bukszát – amely egyébként fizikailag a már meglévő bankkártyákon is helyet foglalhat – a bankszámla-tulajdonos személyi azonosító begépelésével tölti föl az elfogadóhelyeken vagy a bankfiókban. Ennek során számláját megterhelik, ám ezután a telefonkártyához hasonlóan használhatja a műanyag lapkát. Amíg azon van “egység”, fizethet a speciális terminállal ellátott elfogadóhelyeken. Vásárláskor csupán a gépbe illeszti a lapkát, majd egy gomb lenyomásával jóváhagyja a levonást. A tranzakcióról sem blokkot, sem külön értesítést nem kap, de a művelet részletei megőrződnek az elfogadó készülék memóriájában; a bank ennek alapján egy összegben utalja át az elfogadóhely számára a vevők e-bukszájából levont eurókat. A kártyát nemcsak a bankszámla birtokosa használhatja, hanem például gyermekei is, a lefogyasztott filléreket viszont csak a tulajdonos töltheti újra. Ilyenkor ismét a maximális összeget – Franciaországban 100 eurót – helyezheti el a kártyáján, amihez viszont már PIN kódra van szüksége.

Az e-buksza, különösen az euró bevezetése óta, rohamléptekkel terjed Európában, bár népszerűsége régiónként eltérő. A bankkártyás fizetési rendszerek Mekkájának számító Belgiumban például a Banksys által indított Proton nevű, illetve a Visa Cash szolgáltatással évente mintegy 500 millió euró értékű tranzakciót bonyolítanak le a fogyasztók, ami azonban még mindig elhanyagolható a terheléses kártyákkal megvalósuló 21 milliárd eurós forgalomhoz képes. Franciaországban a hónap elején debütált Moneo rendszert kínáló Billetiqe Monétique Services nevű, egyebek mellett a postát, a vasutat és több bankot is tömörítő konzorcium adatai szerint a potenciális ügyfelek 10 százaléka máris használja az új e-pénztárcát. Érdekes, hogy Németországban a vásárlók még mindig előnyben részesítik a készpénzt: ott a szövetségi adóhivatal által is támogatott GeldKarte nevű rendszer keretében ugyan 50 millió kártya került a fogyasztók birtokába, ám a szolgáltatást csupán elvétve veszik igénybe. Nagy-Britanniában azonban szépen fejlődik a National Westminster Bank által kezdeményezett Mondex, amely hamarosan alighanem Norvégiában is megjelenik. A skandináv országban az állami szerencsejáték társaság, a Norsk Tipping dob majd piacra az e-tárca elvén működő lottókártyákat. Ezeket mobiltelefonnal is fel lehet majd tölteni. A már ma is rendelkezésre álló, ám még nem használt technológia alkalmazásával az újraaktiváláshoz a debit (terheléses) és credit (hitel) tulajdonságokat is hordozó kártyát a mobiltelefonban külön résbe kell illeszteni – várható tehát, hogy e speciális
e-pénztárca megjelenésével a bank-kártyaszolgáltató-vevő-eladó láncba a GSM szolgáltató is bekapcsolódik.