E-egészség – Belső hangok

Digitális sztetoszkóp. Pontosabb diagnózis. A hagyományos fülhallgatóknál pontosabb diagnózist tesz lehetővé az a digitális sztetoszkóp, amelyet a Bang & Olufsen állított ki az Európai Unió úgynevezett 6. Keretprogramjának részleteit bemutató brüsszeli mega-konferencián. A dán kutatók által fejlesztett eszköz hangfelismerésre és a vizsgálati eredmények tárolására is képes, kijelzőjén pedig megjeleníti a beteg pulzusára és légzésére vonatkozó [...]


Digitális sztetoszkóp. Pontosabb diagnózis.

A hagyományos fülhallgatóknál pontosabb diagnózist tesz lehetővé az a digitális sztetoszkóp, amelyet a Bang & Olufsen állított ki az Európai Unió úgynevezett 6. Keretprogramjának részleteit bemutató brüsszeli mega-konferencián. A dán kutatók által fejlesztett eszköz hangfelismerésre és a vizsgálati eredmények tárolására is képes, kijelzőjén pedig megjeleníti a beteg pulzusára és légzésére vonatkozó adatokat. A halk szívhangokat felerősíti, túl szapora szívverés esetén pedig – ami gyakran előfordul csecsemőknél – az eredeti sebesség felével játssza vissza azokat.

A már-már az ultrahangos vizsgálati módszereket kiváltó sztetoszkóp fejlesztése tökéletesen illeszkedik az Európai Bizottság eHealth nevű fejlesztési programjába, amely az információtechnológia eredményeit az életminőség javítására aknázza ki. A különböző e-Egészség programok az elkövetkező négy év információtechnológiai kutatás-fejlesztési projektjeire szánt 3 milliárd 825 millió euró tizedével rendelkezhetnek.