Csúcsprocesszor – Túl a 3 gigán

Legújabb processzorával átlépte a 3 gigahertzes lélektani határt az Intel, ám a világ vezető csipgyártója nem pusztán e teljesítménynövelést tartja fontosnak. A szilíciumlapkák mega- és gigahertzekben mért növekedése régóta megfigyelhető folyamat, szakemberek hosszú évekre előre meg tudják mondani, mikor milyen teljesítményű processzorok jelentik majd a csúcstechnikát. A 3,06 gigás Pentium 4-es azért emelkedik ki ebből [...]

Legújabb processzorával átlépte a 3 gigahertzes lélektani határt az Intel, ám a világ vezető csipgyártója nem pusztán e teljesítménynövelést tartja fontosnak. A szilíciumlapkák mega- és gigahertzekben mért növekedése régóta megfigyelhető folyamat, szakemberek hosszú évekre előre meg tudják mondani, mikor milyen teljesítményű processzorok jelentik majd a csúcstechnikát. A 3,06 gigás Pentium 4-es azért emelkedik ki ebből az evolúciós sorból, mert a processzort itt az Intel új technológiával, az úgynevezett hyper-threadinggel (HT) párosítva dobta piacra.


Az Intel új processzora. Kettőnek látszik.

A HT-ra azért van szükség, mert a PC-felhasználók több mint 75 százaléka futtat kisebb-nagyobb rendszerességgel egyszerre több alkalmazást. A HT ez esetben két külön szálat kezel és a processzor kapacitásának kétharmadát hasznosítja – szemben az eddigi egyharmaddal. Ez azt is jelenti, hogy bizonyos szoftveralkalmazások a HT technológiát támogató Pentium 4-et gyakorlatilag két processzornak látják. Az új technológia segítségével lényegesen csökken bizonyos alkalmazások használati ideje. “Egyre ritkábban panaszkodnak a felhasználók arra, hogy az elvégzendő feladat helyett – például egy prezentáció készítése közben – a “homokórá” kénytelenek szemlélni” – mondta a nemzetközi bemutatással egy időben Golubeff Róbert, az Intel magyarországi vezetője.

A technológia egyelőre csak asztali számítógépekhez készült processzorokhoz áll rendelkezésre. Ezek ára 1000 darabos megrendelés esetén 637 dollár, ami egyúttal azt jelenti, hogy egy HT processzoros gép kezdetben minimum 350 ezer forintba kerül majd.