Amerikai kupa – Kémlelők

Kilenc csapat összesen félmilliárd eurós költségvetéssel vágott neki a vitorlás Amerikai Kupa selejtezőjének számító Luis Vuitton Kupa küzdelmeinek október elején. November első napjaiban búcsúzott a versenytől az olasz Mascalzone Latino csapata. A többiek folytatják a küzdelmet majd a januári finálé győztesére a címvédő Team New Zeland vár. A legnagyobb büdzsével egyébként, 95 millió euróval két [...]

Kilenc csapat összesen félmilliárd eurós költségvetéssel vágott neki a vitorlás Amerikai Kupa selejtezőjének számító Luis Vuitton Kupa küzdelmeinek október elején. November első napjaiban búcsúzott a versenytől az olasz Mascalzone Latino csapata. A többiek folytatják a küzdelmet majd a januári finálé győztesére a címvédő Team New Zeland vár.

A legnagyobb büdzsével egyébként, 95 millió euróval két amerikai együttes – az Oracle BMW Racing és a One World -, valamint a legutóbbi döntős olasz Prada rendelkezik. Az egyik legesélyesebbnek tartott csapat, a svájci Alinghi amely pillanatnyilag vezet a versenyben? 55 millió eurót költ a minél eredményesebb szereplésre.

A rendező Team New Zealand – amely csak a februári döntőben száll vízre – 20 millió eurós költségvetéssel készül a fogadó irodák szerint biztos címvédésre. Amennyiben az Aucklandben hazai vizeken szereplő új-zélandiak sorozatban harmadszor is elnyerik a trófeát, a rájuk fogadók mindössze 1,66-szoros nyereményre számíthatnak.

A verseny kapcsán kisebb botrányokról is hírt adott a sajtó, így arról, hogy az Amerika Kupa versenybizottsága az eljárási költségek, azaz 10 ezer dollár megfizetésére kötelezte az olasz Prada csapatát egy kémkedési ügyben. A legutóbb döntős együttes azzal vádolta meg az amerikai Oracle BMW Racinget, hogy egy csónakja állandóan az ő főhadiszállásuk közelében horgonyzott, így próbálva kilesni a “kulisszatitkokat”. A versenybizottság nem találta bizonyítottnak a vádat, és a feljelentőt büntette meg. Szigorúbban járt el korábban a testület a One Worlddel szemben egy másik hasonló eset során. E csapatnak ugyanis megkérdőjelezhető módon jutott a tulajdonába a Team New Zealand hajóiról készült vázlat, ezért a 13,5 ezer dolláros büntetés mellett még a rajt előtt egy pont levonással sújtották.