Zsarnok kiadók – Lázadó zenészek

A legnagyobb sztárok – köztük Bruce Springsteen, Sting, az R.E.M., Madonna, Eric Clapton, Dave Matthews, Billy Joel, Elton John, a Linkin Park, a No Doubt és a Puddle of Mudd – létrehozták érdekérvényesítő szervezetüket, a Recording Artists’ Coalitiont (RAC). A közel 150 hírességet tömörítő társaság perek sorát indította el, s melléjük felsorakozott az amerikai zenei [...]

A legnagyobb sztárok – köztük Bruce Springsteen, Sting, az R.E.M., Madonna, Eric Clapton, Dave Matthews, Billy Joel, Elton John, a Linkin Park, a No Doubt és a Puddle of Mudd – létrehozták érdekérvényesítő szervezetüket, a Recording Artists’ Coalitiont (RAC). A közel 150 hírességet tömörítő társaság perek sorát indította el, s melléjük felsorakozott az amerikai zenei és gazdasági sajtó is.

Követeléseik lényege két pontban fogalmazható meg. Először is a szerződések időtartamát változtatnák meg. Az átlagos szerződés 6-8 lemez erejéig a kiadóhoz láncolja a zenészeket. Ez gyakorlatilag egy teljes zenei karrier, két-három évente kiadott lemezek esetén is legkevesebb 15 év. A RAC másik fő célja az elszámolási rendszer teljes megváltoztatása. Becslések szerint a lemezeket elkészítő művészek a szerződés szerint nekik járó összegek 10-40 százalékától esnek el a félrevezető, gyakran kifejezetten meghamisított könyvelés miatt.